Elazığ’daki Yıkıma Dair Sabah Ortaya Çıkan Görüntüler

)

Elazığ Sivrice’de saat 20.55’de 6,8 büyüklüğünde meydana gelen deprem sonrası, yıkımın detayları  günün aydınlanması ile ortaya çıktı. Depremde Elazığ merkezde bazı binalar tamamen çöktü. Mustafa Paşa Mahallesi’nde ise 50 metre arayla alt katları dükkan 5 katlı 2 bina da yıkıldı.



Arama kurtarma ekipleri 50 metre arayla yıkılan 2 binanın birinde ses aldı. Yapılan çalışmanın ardından yaşlı bir kadın ekiplerce kurtarıldı. Maden ilçesine bağlı Gezin köyünde çöken binanın enkazında ekipler tarafından 12 saat sonra enkazdan bir kişi canlı çıkarıldı. Yaralı, 112 Acil Servis ekiplerince hastaneye kaldırıldı. Enkaz altından 13 saat sonra bir kadın daha sağ çıkarıldı. 

Merkez üssü Sivrice ilçesi olan deprem sonrası evleri güvenli olmadığı için dışarıda kalanlar, kentteki spor salonları, park ve bahçeler ile konferans salonlarına sığındı. Yakup Kılıç Spor Salonu depremzedeler için açıldı. Burada soğuktan korunmaya çalışanlara battaniye dağıtıldı, sıcak çorba verildi.



Depremde 27 kişinin yaşamını yitirdiği belirtilirken, hastanelerde bazıları ağır 1030 yaralı olduğu öğrenildi. Elazığ merkeze 40 kilometre uzaktaki Çevrimtaş köyünde bir binanın yıkıldığı enkaz altında çok sayıda kişinin bulunduğu belirtiliyor. Kandilli Rasathanesi’nden depremle ilgili yapılan açıklamada, “Depremin artçılarına baktığımızda 75 km’lik bir alana yayılıyor. 30’un üzerinde deprem oldu. Bu artçıların da önümüzdeki birkaç gün ya da birkaç hafta devam etmesini beklemek yanlış olmayacaktır. Bölge sismik olarak aktif olan bir bölge. Uzun zamandır da eksikliği çekilen bir deprem vardı. Bu sismik boşluğun dolması olarak nitelendirebiliriz. Bu tip depremleri görme olasılığımız var. Kaydettiğimiz en büyük artçı sarsıntı 4,8. Hasarlı binalara girmekten kaçınmakta fayda var” ifadeleri kullanıldı. Bu görüşlere paralel olarak da deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, “Doğu Anadolu fay hattı uyanmaya başladı” dedi. Görür bir televizyon kanalına canlı yayında yaptığı açıklamada, “…Bu aşamada herhangi bir şey söylemek mümkün değil. Büyük bir deprem. Umarım yanılıyorum ama can kaybının olabileceğini düşünüyorum. Doğu Anadolu fay hattı uyanmaya başladı. Doğu Anadolu fayı üzerinde uzun yıllardır deprem olmuyordu….” dedi. Naci Görür sosyal medyadan da konuya dair şu paylaşımlarda bulundu:

Öte yandan deprem sonrası devlet yetkililerinden, depremle ilgili sorumlulukları almak yerine, bildik tehdit üslubu görüldü. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sonuçları açısından, birebir siyaset ile ilgili olan depreme dair, sosyal medyada depremi “siyasete alet eden” paylaşımlarda bulunacaklara “takibat başlatılacağını” belirtti.