Van Esnafına Devlet Baskısı Artıyor

Van’da HDP’li belediyelere kayyum atanması ardından kayyum eliyle onlarca esnafa binlerce liralık para cezası kesildi. Ekonomik krizden dolayı zorlanan esnaflar cezalarla birlikte iş yapamaz hale geldi.

ANF’nin haberine göre; İktidarın savaş politikalarından dolayı yaşanan ekonomik krizden Van’daki esnaflar da etkileniyor. 2011 yılında yaşanan iki büyük depremle birlikte Van’da 4 binin üzerinde esnaf kepenk kapatmak zorunda kaldı. Depremden dolayı iş yapamayan binlerce esnaf ise, bankalara ve devlete olan borçlarını ödeyemedikleri için icralık duruma düştü.

İran’a sınırı olan Van şehri, özellikle sınır ticareti sayesinde ayakta duruyordu. Son yıllarda iktidar tarafından Van’da bulunan sınır kapılarının kapatılması ve sınır ticaretinin yasaklanmasıyla birlikte başta Van esnafı ve halkı ekonomik olarak büyük bir darbe yedi. Sınır ticaretiyle geçinen binlerce insan işsiz kaldı, yüzlerce esnaf kepenk kapattı.

Kayyumlarla birlikte, maliye ve polis ekipleri hemen hemen her gün onlarca esnafa baskın düzenleyerek mallarına el koydu, binlerce lira para cezası kesti. Esnafın iş yapmasını engelleyen kayyum ve devlet güçleri, son aylarda esnafa yüksek cezalar kesmeye başladı.

İran ve Güney Kürdistan’dan getirilen malların Van esnafı tarafından satılması da yasaklanmış durumda. Özellikle sınır ülkelerinden getirilen şeker, pirinç, çay gibi temel ihtiyaç ürünleri başta olmak üzere telefon ve sigara satmak yasaklar arasında. Bu malları satan esnafa polis tarafından baskınlar düzenlenerek, mallara el konuyor ve el konulan mallarının 10 katı değerinde para cezası kesiliyor.