Bekçilere “Kimlik Kontrolü ve Silah Taşıma Yetkisi” TBMM İçişleri Komisyonu’ndan Geçti

Bekçilere kimlik sorabilme, silah taşıyabilme yetkisi ve adli görevler verilmesi gibi düzenlemeleri içeren “Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu” teklifi, TBMM İçişleri Komisyonu’nda kabul edildi.

18 maddeden oluşan kanun teklifi eğer yasalaşırsa, Bekçiler görev saatleri içinde görevlendirildikleri bölgede devriye yaparak ‘şüpheli durum veya kişileri’ bağlı bulundukları genel kolluk birimlerine bildirebilecek.

Yeni Düzenleme ile sadece Polis değil Jandarma ile de çalışabilecek olan Bekçiler, Herhangi bir eylem, basın açıklaması ve gösteri düzenlendiği koşullarda “önlem” alma yetkisini sahip olabilecekler.

Bekçiler, görev bölgesi ve çalışma saatleri ile sınırlı olmak şartıyla kişileri ve araçları, ‘bir suç veya kabahatin işlenmesini önlemek, suç işlendikten sonra kaçan faillerin yakalanmasını sağlamak, işlenen suç veya kabahatlerin faillerinin kimliklerini tespit etmek, hakkında yakalama emri ya da zorla getirme kararı verilmiş olan kişileri tespit etmek, kişilerin hayatı, vücut bütünlüğü veya malvarlığı bakımından ya da topluma yönelik mevcut veya muhtemel bir tehlikeyi önlemek’ amacıyla kimlik kontrolü yapma ve “gerektiği koşullar durdurma” yetkisini de kullanabilecekler.