Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Her İşi Kadınlara Köstek, Erkeklere Tam Destek

Bir haber sitesinin Diyanet Bakanlığı’nın kadına yönelik şiddete “duyarlılığı” üzerine yaptığı araştırmanın sonucu, kadına yönelik şiddetin devlet ve din kurumları tarafından nasıl sürdürüldüğünü bir kez daha ortaya koydu.

Bakanlığa bağlı rehberlik merkezlerini arayarak şiddete uğrayan kadınlara verilen tavsiyeleri listeleyen sitedeki sonuçlar şu şekilde:

ŞÖNİM Herhalde, Tam İsmini Bilmiyorum”

“Konya Müftülüğü’ne bağlı aile ve dinî rehberlik bürosunu, eşinin şiddet eğilimi olan bir kadın olarak arıyoruz. Telefonun ucundaki ses bize 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında kurulan Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi’ne (ŞÖNİM) yönlendirme girişiminde bulunuyor, ancak merkezin isminden emin değil. Bize ‘ŞÖNİM herhalde, yanlış olmasın, kadını anında şeyapma merkezi… Tam açılımını bilmiyorum ama’ yanıtını veriyor. “

“Sabır… Sabır.. Sabır…”

“Bir sonraki telefon, Çorum Müftülüğü’ne. Bu kez kocasının sözlü hakaretlerine maruz kalan bir kadın gibi arayarak ‘Elini kaldırdı, daha vurmadı ama endişe ediyorum’ diyoruz. Müftülükteki vaizeye göre şiddetin nedenlerini sorgulamalıyız. Vaize bize şu yanıtı veriyor: ‘Uygun dille sebebini sorun. Çok büyük bir sorun değil bu, konuşarak çözebilirsiniz. Akşam mesela sevdiği şeyleri yaptınız, çayın yanında sakince konuşun.’

Şiddet gördüğümüzde ne yapmamız gerektiğini sorduğumuzda da ‘Vurursa tepki vermeyin, oradan uzaklaşın. Odanıza çekilin. -Nasıl istiyorsan öyle yapayım- diye olayı örtmeye çalışın, ama uygun zamanda açın. Suçlayıcı dille konuşmayın. -Nasıl istiyorsun, bilemedim. Bilsem öyle yapardım- gibi konuşun’ deniliyor.”

Haber sitesinin yaptığı araştırma farklı örneklerle verilendirilirken şuanda bu haliyle işleyen 407 dini danışma merkezinin aktif olduğu biliniyor. Diyanet’in iddiası ise kadınlar şiddete uğradıklarında bu merkezlerle iletişim kurarlarsa faydalı bilgiler edinecekleri.