Dünya Sağlık Örgütü Covid-19’u Pandemik İlan Etti

Çin’de üç ay önce ortaya çıkan ve hızla dünyaya yayılan koronavirüs olarak bilinen Covid-19 ile ilgili, Dünya Sağlık Örgütü’nden (DSÖ) önemli bir açıklama geldi. Dünya Sağlık Örgütü Covid-19 salgınını pandemik ilan etti. DSÖ iki gün önce salgını ‘epidemik’ olarak tanımlamıştı. ‘Pandemi tehdidinin artık daha da gerçekçi’ olduğunu duyuran, ancak bu yönde resmi bir tanımlama yapmaktan kaçınan DSÖ, 2009 yılındaki H1N1 domuz gribini ‘pandemi’ olarak açıklamış, ardından gribin sanıldığı kadar güçlü ve öldürücü çıkmamasına rağmen ilaç şirketlerinin bir aşı geliştirmeye zorlanması karşısında eleştirilerin hedefi olmuştu.

‘Epidemik’ kontrolden çıkan herhangi bir meseleyi tarif etmek için kullanılan oldukça genel bir kavram. Medikal alanda ise bir bölgede, bir toplumda veya bir grup insanda bir hastalığın yaygınlaştığı görülünce bunun ‘epidemik’ bir salgın olduğu kabul ediliyor.

‘Pandemik’ ise bölgeler ve gruplar üstü coğrafi bir salgın anlamına geliyor. Bir ülkenin tamamını veya dünyanın tamamını etkisi altına alan hastalıklar için kullanılıyor.