Koronavirüs (Covid-19) tedavisinde, işe yaradığı bir süredir dillendirilen hydroxychloroquine (klorokin) konusunda halen bir netlik sağlanmış değil. Sıtmaya karşı kullanılan klorokinle büyük benzerlikler taşıyan hidroksiklorokin antiviral özelliğine sahip. Ancak ilacı gündemde tutan, ABD Başkanı Donald Trump’ın iddiaları ve “ateşli savunusu.” Son olarak geçtiğimiz hafta sonu düzenlediği basın toplantısında “mucize” olarak bahsettiği ilaç hakkında konuşan Trump “Kaybedecek neyiniz var? Alın ve kullanın” ifadelerini kullanmıştı. ABD Başkanı, ilacın testlerinin yapılıp yapılmadığı yönündeki soruları ise, “yeterli vaktimiz yok” diye yanıtlamıştı. Trump, ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) bu ilacın koronavirüs tedavisinde kullanılmasına onay verdiğini söyledi. Ancak Trump’ın bu ifadesi FDA tarafından doğrulanmadı.
Benzer iddialar, Trump’a yakın bazı bilim insanları tarafından da ortaya atıldı. Antimikrobiyal Ajanlar Dergisi’nde çalışan hukukçu Gregory Rigano, ABD Başkanı’na yakınlığıyla bilinen Fox News’ta ilacın “koronavirüse karşı yüzde yüz etkili olduğunu” iddia etti. Fox News mart ayı içinde ilacın koronavirüs tedavisinde etkili olduğuna dair yayınlar yaparken, Rigano da aynı paralelde bir Google makalesi yayınladı. Aynı makalenin Elon Mask’ın 33 milyon takipçili twitter hesabından paylaşılması ilacın “popülaritesini” daha da artırdı. Ancak Google, Rigano tarafından yayımlanan makaleyi kaldırdı. Twitter ise Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun ve Trump’ın avukatı Rudy Giuliani’nin ilacın kullanımını teşvik eden Twitter paylaşımlarını sildi.
Öte yandan, hidroksiklorokinin dünyadaki en büyük üreticisi olan Hindistan’ın cumartesi günü ilaca ihracat yasağı getirmesi sonrası ABD ile Hindistan arasında küçük çaplı bir gerilim yaşandı. Donald Trump, hidriksiklorokin stoklarını açmadığı takdirde Hindistan’a misillemede bulunabileceğini belirtti. Trump ile Hindistan Başbakanı Narendra Modi arasında, hafta sonu gerçekleşen telefon görüşmesi sonrası, Hint medyasında yer alan haberlere göre, Hindistan’ın ilacın ihracatı konusunda “yumuşamaya gidebileceği” belirtiliyor.
Hidroksiklorokin ilacının etken maddesinin Hindistan’a ihracatının Çin’den sağlandığı, Çin’in de konuda kısıtlama getirdiği iddialarını ise Hint İlaç İmalatçıları Derneği’nden Ashok Kumar Madan yalanlıyor.
Klorokin, koronavirüs tedavisinde bu kadar gündeme geldikten sonra, hakkındaki iddiaların doğrulanması yönünde dünyanın birçok yerinde laboratuvar araştırmaları yapılıyor. Ancak bu araştırmalar henüz neti bir veri vermekten uzak. Bunun yanı sıra, İngiltere’de yayımlanan Lancet tıp dergisinde yer alan bir makale, ilacın ciddi yan etkileri olduğu konusunda uyarılarda bulunuyor. ABD ve Nijerya’da klorokinin kontrolsüz kullanımı sonucu yaşamını yitirenler olduğu biliniyor. Diğer taraftan geçtiğimiz günlerde New York Times gazetesinin bir haberinde ortaya atılan bir iddia, ABD Başkanı Donald Trump’ın klorokine yönelik “ilgisine” dair bazı soru işaretlerinin ortaya çıkmasına neden oluyor. NYT haberindeki, Trumpın klorokin üreticisi Sanofi ilaç şirketinin önemli hisse sahiplerinden biri iddiası Trump ve Beyaz Saray tarafından henüz yanıtlanmadı. NYT’nin bu ilişki ağına dair iddiasının önümüzdeki günlerde netleşmesi bekleniyor. Öte yandan Twitter ve Google gibi etkili internet mecralarının klorokinn koronavirüs tedavisindeki “etkisine” dair temkinli yaklaşımları, halen sürmekte olan laboratuvar çalışmaları ve Trump’ın ısrarlı savunusu gibi gerçeklikler, dünyanın birinci gündemi olmaya devam eden Korona Krizi başlığında klorokinin de önemli bir yer tutacağı izlenimi veriyor.
Kaynak: Medyascope