MHP’Nin internet ortamında yayınların düzenlenmesi ve bu yayınlar yoluyla işlenen suçlarla mücadele edilmesi hakkında hazırladığı kanun teklifinde, kullanıcıların sosyal medyaya kimlik numarasıyla giriş yapması önerisi yer aldı.
Daha önce torba yasa teklifiyle gündeme gelen ancak tepkilerin ardından tekliften çıkartılan sosyal ağ sağlayıcılarına Türkiye’de temsilcilik açma ve temsilci bulundurma zorunluluğu da yine teklifte yer alan maddelerden oldu. Sosyal ağların kısıtlanmasına imkan veren düzenleme, hukukçular tarafından ‘sosyal medya sansürü’ olarak değerlendirilmişti.
Kanun teklifini Meclis Başkanlığı’na sunan MHP Kırıkkale Milletvekili Halil Öztürk, DHA’ya yaptığı açıklamada sosyal medyadaki yalan haberler ve sahte hesaplar yüzünden birçok internet kullanıcısının mağduriyet yaşadığını belirterek, şu ifadeleri kullandı:
“Koronavirüs ile mücadele ettiğimiz şu dönemde dâhi durum değişmemiş, sahte hesaplar üzerinden yapılan algı yaratmaya yönelik korku salıcı haberler yüzünden zaman zaman toplumda endişeler yükselmiştir. Bu bağlamda, tüm sosyal medya mecraları için 2018’de yapılan genel bir araştırma sonucuna göre Türkiye; ‘Sahte habere en çok maruz kalan ülkeler’ kategorisinde yüzde 49 ile ilk sırada yer almaktadır. Sosyal medya platformu Facebook’tan yapılan açıklamada; 2018’in ilk 3 ayında dünya genelinde 1,2 milyar sahte hesap silinirken, 2019’un aynı döneminde 2,2 milyar sahte hesap silindiği belirtilmiştir. Tüm dünyanın sahte hesaplarla başı ağrımaktadır”
Twitter, Youtube, Facebook ve Instagram gibi sosyal ağların Türkiye’de temsilci bulundurmasını zorunlu hale getirecek olan düzenleme, geçtiğimiz günlerde kabul edilen torba yasadan son anda çıkartılmıştı.