30 Ağustos l994-30 Ağustos 1998 tarihleri arasında Genelkurmay Başkanlığı yapan eski orgeneral İsmail Hakkı Karadayı öldü. Karadayı, TC tarihine post-modern darbe olarak geçen MGK kararlarının alındığı 28 Şubat 1997’de de bu görevdeydi ve 28 Şubat’ın mimarları arasında gösteriliyordu.
28 Şubat 1997 tarihinde yapılan ve 10,5 saat süren Milli Güvenlik Kurulu toplantısı sonunda, dönemin hükümeti olan Refah Partisi-Doğru Yol Partisi (Refah-Yol) koalisyonu, “irtica ile yeterince mücadele etmemekle” eleştirildi. 30 Haziran 1997’de de söz konusu hükümet istifa ettirildi.
Yaşadığımız coğrafyanın siyaset mimarisini, ilerleyen on yıllarda değiştiren 28 Şubat Süreci. AKP’nin 2002’de iktidara gelmesinin ardından sorgulanmaya başlandı. İsmail Hakkı Karadayı da, bu paralelde 2012’de kurulan “Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu” karşısında ifade verdi. Karadayı ifadesinde, o dönemki “mesai arkadaşları” Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir ve Genelkurmay Genel Sekreteri Erol Özkasnak’ı eleştirirken, 28 Şubat’ın darbe olmadığını savundu. 3 Ocak 2013’te gözaltına alınan ve hakkında tutuklama istenen İsmail Hakkı Karadayı, yaşı ve rahatsızlığı gerekçe gösterilerek adli kontrol koşuluyla serbest bırakıldı. Darbe suçlamasıyla müebbet hapis cezasına çarptırılan Karadayı’nın da yargılandığı dosya halen Yargıtay aşamasında bulunuyordu.
Genelkurmay eski başkanı İsmail Hakkı Karadayı’nın ölümü sonrası Cumartesi Anneleri de bir açıklama yaptı. Yakınlarının kolluk güçlerince katledildiği yıllarda TSK’nin en tepesinde olan bu isim için Cumartesi Anneleri’nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, ” Genelkurmay Başkanlığı yaptığı 30 Ağustos 1994-30 Ağustos 1998 tarihlerinde, bu topraklarda yüzlerce insanın gözaltında kaybedilmesinde sorumluluğu olan İsmail Hakkı Karadayı yargılanmadan öldü. Kendisini her zaman kayıplarımızın sorumlularından biri olarak hatırlayacağız.” denildi.
Öte yandan, son süreçte devlet iktidarının fiili ortağı görünümündeki Vatan Partisi’nin genel başkanı Doğu Perinçek’in de Karadayı için başsağlığı mesajı yayınlaması dikkat çekti. Perinçek mesajında, 1994-1995 yılları arasında Irak’ın kuzeyindeki Başur’da gerçekleştirilen Çelik Harekatı adı altındaki sınır ötesi operasyona ve 1996’da Yunanistan ile yaşanan Kardak Krizi’ne göndermede bulunarak, Ergenekon ve 28 Şubat kumpas davalarında hedef alınmıştır. sözleriyle Karadayı’nın, iktidarın eski ortağı Gülen Cemaati ile olan “husumetine” işaret etti.