Mardin’de Bir Mağarada 40 Kafatası Bulundu

Mardin Dargeçit’e bağlı Akyol  (Derêca) kırsal Mahallesi’ne bağlı Gülbiş Mezrasındaki bir mağarada toplu mezar bulundu. Cenazelere ait kemikleri bulan İrfan Yakut’un babası Yahya Yakut’un 1993 yılında gözaltına alındıktan sonra “kaybedildiği” öğrenildi. İHD Mardin Şubesi’nden yapılan açıklamada, İrfan Yakut’un babasına ait kemikleri ararken bulduğu toplu mezarın aynı yıllarda JİTEM tarafından katledilenlere ait olabileceği belirtildi.  İHD Mardin Şube Başkanı Fevzi Adsız, “Daha önce 7 kişinin cenazesine ulaşılmıştı, 3 kişinin cenazesine ulaşılamamıştı. Kaybedilenlere ait olabileceğini düşünüyoruz” dedi.

Söz konusu döneme ait bir devlet katliamı bu şekilde “tesadüfen” ortaya çıkarken, Mardin Valiliği ise yaptığı açıklamada, toplu mezarı bulan İrfan Yakut’u “define aramakla” itham etti. Bu ithama tepki gösteren İrfan Yakut, verdiği dilekçesinde tarihi eser aramak amacıyla orada olduğu yönünde tek bir ibaresinin olmadığını dile getirerek, valiliğin kendisi hakkındaki iddiasının yaşananları itibarsızlaştırmaya yönelik olduğunun altını çizdi.

Yakut, “Yıllardan bu yana Dargeçit’te yaşıyorum. Bugüne kadar bir an olsun define ya da tarihi eser aramak için gezmedim. Kendi mesleğimi yapıyorum. 1993 yılında babam Yahya Yakut gözaltına alındı ve kaybettirildi. Ben babamın akıbetini ve faillerini soruyorum. Tarihi eser değil, babamı arıyorum. Olayın yaşandığı yer yıllar önce boşaltılan köyüm. Kendi köyümde yaşanan olay için bunları söylemelerini kabul etmiyorum. Bana babamın akıbetine ve faillerine dair sorduğum soruların cevabını vermelerini bekliyorum. Ama iftira ile karşılaşıyorum. Bunu kabul etmeyeceğiz. Biz bir an önce soruşturmanın tamamlanmasını ve kemiklerin kimliklendirilmesini, hangi döneme ait olduklarının ortaya çıkarılmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı