Başak Demirtaş’a Yönelik Cinsiyetçi Saldırı Sonrası Gösterilen Kararlılık ve Bakanlıktan Geri Adım

HDP’nin halen tutsak olan eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş’a yönelik, @VedatMuti7 twitter hesabını kullanan Vedat Yazıcı adlı erkek sosyal medya üzerinden cinsiyetçi ifadelerle saldırıda bulunmuştu.

Söz konusu cinsiyetçi saldırı sonrası ise farklı siyasal ve toplumsal kesimler tepkilerini ve kararlı duruşlarını ortaya koymuşlardı. HDP Kadın Meclisleri başta olmak üzere aralarında kadın örgütleri, yazarlar, siyasetçiler ve sanatçıların bulunduğu birçok kişi saldırıya tepki gösterirken #BaşakDemirtaşSeninleyiz etiketiyle tweetler atıldı. Tepki gösterenler arasında bulunan AKP’li Şamil Tayyar’ın “Sosyal medyada etik farkındalık için hesaplara eklenen yeşil daire provokatif hesapların sığınağı oldu. Kaftancıoğlu, Mengü, Laçin’den sonra Demirtaş’a yönelik çirkin paylaşımın benzer hesaptan yapılması, dikkat çekici. AKP’li hesaplar bu işaretten kurtulmalıdır” ifadeleri, Twitter’in geçtiğimiz günlerde AKP’li hesaplara gerçekleştirdiği “operasyon” gündemde sıcaklığını korurken, dikkat çekti. Vedat Yazcı adlı saldırgan, profilinde AKP’li Mahir Ünal tarafından başlatılan ve “sosyal medyada etik kurallara uyuyorum” anlamına gelen “yeşil nokta” sembolünü kullanıyordu.

Öte yandan, saldırı sonrası gösterilen bu kararlılık, bu ve benzeri saldırılarda görmeye alıştığımız “cezasızlık halinin de” tersine bir süreci işletti. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül yoğun tepkiler sonrası  “Başak Demirtaş’a yönelik çirkin paylaşımı kınıyor, bu ahlaksız ve tahkir edici eylemi en ağır şekilde lanetliyorum. Bir insanın onuru, iffet ve haysiyeti her şeyin üzerindedir. Hukuk, bu terbiyesiz ve provokatif sözlere karşı gereğini yapacaktır.” şeklinde bir açıklama yaparken, sabah saatlerinde Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı saldırgan Vedat Yazıcı hakkında gözaltı kararı verildiği ve soruşturma başlatıldığını duyurdu.