Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun İstanbul’da bugün yapılması beklenen Libya ve Suriye zirvesi ileri bir tarihe ertelendi. Dış işleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, iki ülke dış işleri bakanlarının bir telefon görüşmesi yaptıkları, yüz yüze görüşmenin ise, iki ülke Bakan Yardımcıları arasındaki temas ve görüşmeler sonrası gerçekleşebileceği ifade edildi.
Öte yandan Rusya uzmanı akademisyen Dr. Kerim Has, Rus gazetesi Kommersant’ın diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberinde, Lavrov ile Şoygu’nun İstanbul ziyaretinin iptalinin nedeni olarak, Rusların Libya’da geçtiğimiz 8 Haziran’da ilan edilen, ancak hayata geçirilemeyen ateşkesi kayda geçirmek istemelerini, TC tarafının ise Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) başbakanı Feyiz es Serrac’la koordinasyon için zaman istemesini gerekçe gösterdiğini aktardı. Libya’da Ankara ve Moskova’nın olası bir anlaşmazlığının İdlip’te bir yansıması olacağını söyleyen Has, TC müdahalesinin savaşı Libya Ulusal Ordusu (LNA) komutanı Halife Hafter aleyhine değiştirdiğini, ancak petrol bölgelerine yakın, LNA kontrolündeki Sirte’nin kritik önemde olduğunu ve Rusya’nın bu bölgeyi pazarlık konusu yapabileceğini ifade etti.
Bugün gerçekleşmeyen görüşme sonrası Rusya Dış İşleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise, Putin ve Erdoğan’ın talimatıyla dışişleri ve savunma bakanlarının Libya meselesi üzerinde aktif şekilde çalıştıkları, Libya’da ateşkes üzerinde anlaşmak için temasta oldukları gibi noktaların altı çizilirken, bugünkü görüşmenin diğer başlığı olan “Suriye’nin” geçirilmemesi dikkat çekti.
Libya’da süren savaşta TC, Katar ve petrol şirketi ENİ’ye ait sondaj kuyularının Serrac’a bağlı güçlerin kontrolündeki bölgede yer alması nedeniyle İtalya ile birlikte Trablus merkezli UMH’yi desteklerken, Mısır, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Fransa Tobruk merkezli, başkanlığını Aqila Saleh’in yaptığı Temsilciler Meclisi ve Hafter komutasındaki LNA’yı destekliyor. Birleşmiş Milletler ise Libya’nın “meşru hükümeti” olarak UMH’yi, “meşru yasama organı” olarak da Temsilciler Meclisi’ni tanıyor.