“Çoklu Baro Operasyonu” Komisyon’dan Geçti

Devlet iktidarının “çoklu baro” adı altında gerçekleştirdiği siyasi hukuk operasyonu geçtiğimiz hafta Parlamento’nun  Adalet Komisyonu’nda görüşülmeye başlanmıştı.

İstanbul, Ankara ve İzmir’de birden fazla baro kurulmasının önünü açan yasa teklifin 28 maddesinin tümü, Komisyon’da kabul edildi. Buna göre 5 binden fazla avukat bulunan illerde asgari 2 bin avukatla bir baro kurulabilecek.

Avukat sayısının 2 binin altına düşmesi halinde Türkiye Barolar Birliği (TBB), barodan asgari avukat sayısının 6 ay içinde sağlanmasını yazılı olarak isteyecek. Verilen süre içinde eksiklik giderilemezse TBB, baronun tüzel kişiliğine son verecek ve son verme kararı TBB’nin resmi internet sitesinde ilan edilecek.

Tüzel kişiliği sona eren baroya kayıtlı avukatlar ve stajyerler ilan tarihinden itibaren 15 gün içinde o ilde bir baro varsa o baroya, birden fazla baro varsa diledikleri baroya kaydolacak ve bunların devam eden iş ve işlemleri kaydoldukları baro tarafından yürütülecek. Tüzel kişiliği sona eren baronun tasfiye işlemleri son yönetim kurulu tarafından birliğin denetim ve gözetiminde yapılacak ve kalan mal varlığı TBB’ye geçecek.

Öte yandan yasa operasyonuna karşı eyleme geçen avukatlar “mücadeleye devam” dediler. Komisyon görüşmeleri boyunca Pparlamento önünde 4 gün oturma eylemi yapan baro başkanları illerde eylemlerine devam edecek, Genel Kurul görüşmeleri başlayınca yeniden Ankara’ya gelecekler.

Gazete Duvar’dan Müzeyyen Yüce’nin haberine göre, Komisyon görüşmelerinin tamamlanması ile oturma eylemlerini sonlandıran ve önümüzdeki günler için bir eylem planı hazırlayan baro başkanları, tüm kentlerdeki adliyelerde teklife karşı mücadelelerini sürdürme kararı aldı. Adliye saraylarında basın açıklaması, oturma eylemi, adalet zinciri gibi eylemler yapılması planlanıyor. Teklifin Genel Kurul’da görüşülmeye başlanmasıyla da baro başkanları yeniden Ankara’ya gelecekler.