SDG Komutanı Mazlum Abdi: “Rusya ile Koordinasyonu Artırmak için Anlaştık”

Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Genel Komutanı Mazlum Abdi,  Suriye’deki Rus Güçleri Komutanlığı ile yaptıkları görüşme hakkında açıklamalar yaptı.

Abdi görüşmeye dair, “Suriye’deki Rus güçlerinin komutanı Alexander Chaiko ile görüştük. Görüşmede ortak konular, Türkiye’nin 23 Ekim anlaşmasını ihlali ve Kobané’de 3 Kürt aktivist kadının katledilmesini tartıştık. Görüşmede koordinasyon düzeyinin ve ortak çalışmaların arttırılması konusunda anlaşmaya vardık. Gerginliği azaltma konusundaki çalışmalarından dolayı teşekkürlerimizi ilettik”  ifadelerini kullandı.

22 Ekim 2019’da Erdoğan ile Putin arasında varılan mutabakata göre, TSK güçleri, SDG’nin çekildiği 30 km’lik derinliği ihlal edemeyecek ve batı-doğu yönünde 120 km’lik şeridi aşmayacaktı. Kobané’de 3 kadının katledilmesi bu ihlalin bir sonucuydu.

Öte yandan söz konusu görüşme, Ankara ile Moskova arasında birden fazla başlıkta artan gerilim göz önünde bulundurulduğunda son derece dikkat çekici.

Geçtiğimiz hafta sonu Libya’daki Al Vatiyya üssünün “kimliği belirsiz” uçaklar tarafından vurulmasından sonra, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı sosyal medya hesabından “hedefin”, Rus askeri şirketi Wagner birliklerinin konuşlu olduğu Cufra Üssü olduğu yönününde bir paylaşım yapmıştı.

Suriye’de ise İdlip’te esas olarak cihatçı çetelerin elini rahatlatmayı amaçlayan “insanı yardım” BMGK’de Rusya ve Çin’in vetosuna takılmıştı.

Ayasofya’nın müze statüsünün iptali konusunda yaşanan krizde ise Rusya hem Ortodoks Kilisesi, hem de Moskova anlamında, olası bir “camiye dönüşme” kararında Ankara’ya sert tepki göstermeye hazırlanıyor.