Mısır Libya’yı İşaret Etti: “IŞİD Dönüyor”

Libya’daki vekalet savaşına farklı devletlerin müdahil olmasıyla bölgede gerilim artıyor.

Ankara’nın Suriye’den cihatçı çeteleri Libya’ya transfer etmesine dair Mısır’dan çok sert açıklama geldi. Söz konusu  çeteleri ve Ankara’yı işaret eden Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, IŞİD’in Libya’ya döndüğünü belirterek, “Sınırlarımızda, dışarıdan destekle gerçekleşen bu tür bir tehdide tolerans göstermeyeceğiz” diye konuştu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) toplantısında konuşan Şukri, cihatçı terör çetesi IŞİD’in Libya’nın batısında özellikle Sabratha kentinde yeniden görülmeye başlandığını söyledi. Şukri, “IŞİD’in Libya’nın batısındaki bazı kentlerde, özellikle de Sabratha’da yeniden görülmeye başlamasından dolayı çok endişeliyim” dedi.

İsim vermeden, Ankara’nın UMH çatısı altındaki İhvan-ı Müslimin (Müslüman Kardeşler) ve El Kaide bakiyesi gruplara verdiği desteği kabul etmeyeceklerini belirten Şukri, “Sınırlarımızda, dışarıdan destekle gerçekleşen bu tür bir tehdide tolerans göstermeyeceğiz”  diye konuştu.

Halife Hafter komutasındaki LNA sözcüsü Ahmed El Mismarî, Mayıs ayında yaptığı açıklamada, Libya’nın batısındaki Surman ile Sabratha hattında IŞİD ve El Kaide bakiyesi ya da biatlı cihatçı çetelerin varlığından söz etmişti.

Hawar Haber Ajansı’nda (ANHA) yer alan habere göre de, MİT Başkanı Hakan Fidan’ın 7 Mayıs’ta Libya’ya yaptığı ziyaretin ardından Xalid El-Şerîf isimli El Kaide bağlantılı bir cihatçının Trablus’ta UMH’nin operasyon odasının başına getirildiği ifade ediliyor. Bir süredir Türkiye’de olan Ebu Hazim el Libi kod isimli Xalid El-Şerîf’in TC tarafından UMH kontrolündeki Misrata üzerinden Trablus’a getirildiği belirtiliyor.