Ayasofya Öfkesi “Ruhban Okulu Açılımı” ile mi Dengelenecek?

Geçtiğimiz Cuma günü alınan Ayasofya kararı sonrası dünyadan tepkiler gelmeye devam ederken, iktidara yakın ya da Ankara’dan kulis bilgisi alan gazeteciler bu tepkileri “dengeleyecek” bazı adımları telaffuz ediyor.

Devlet iktidarına yakın Nagehan Alçı Habertürk’teki yazısında, “Ayasofya Camii yeniden ibadete açılırken, Ruhban Okulu da yeniden kapılarını açsa bu toprakların herkesi kucakladığına ve tüm inançların özgürce yaşandığına dair çok güzel bir mesaj verilmiş, Batı’daki Türkiye aleyhtarı çevrelerin de elinden büyük bir koz alınmış olmaz mı?”  ifadelerini kullandı.

Ankara kulislerinden bilgi alan bir diğer isim olan Murat Yetkin de kendi sitesi Yetkin Report’taki yazısında benzer bir olasılığı dillendirerek “…Ankara’da dolaşan, ama yaygın olmayan bir iddiaya göre, Erdoğan tam şu sıralarda Heybeliada Rum Ortodoks Ruhban Okulunda eğitime izin verip, yurtdışında Ayasofya nedeniyle yükselen tepkileri dindirebilir. Sadece bazı fısıltılar şu anda, ihtimaller çok yüksek değil ama yine de izlemekte yarar var.” ifadelerini kullanmıştı.

Heybeliada Rum Ortodoks Ruhban Okulu, 1971’yılında TC’deki tüm özel yüksekokulların devlet denetimine girmesi ile ilgili karar sonucu yaşanan ihtilaf nedeniyle kapatılmıştı.