AB’de Kritik Toplantı

Avrupa Parlamentosu’nda (AP) 9 Temmuz’da gerçekleştirilen “Akdeniz’de istikrar ve güven ile Türkiye’nin olumsuz rolü” başlıklı oturumun ardından, AB dışişleri bakanları bugün video konferans yoluyla Dış İlişkiler Konseyi toplantısında bir araya gelerek TC ile ilişkileri ele alacaklar.

Toplantının çağrısını, Libya ve Doğu Akdeniz krizlerinde TC ile gerilim yaşayan Fransa’nın yaptığı belirtiliyor.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves le Drian, 24 Haziran’da yaptığı bir açıklamada, AB’nin çok süratli bir şekilde Ankara ile ilişkilerin geleceğini kapsamlı ve “tabulardan arınmış bir şekilde” masaya yatırması gerektiğini söylemiş, 1 Temmuz’da yaptığı başka bir açıklamada da Doğu Akdeniz’de hidrokarbon faaliyetlerini sürdüren Türkiye’ye karşı Temmuz 2019’da alınan kararlara ilave yaptırımların alınabileceğini belirtmişti.

Fransa, Doğu Akdeniz’in yanı sıra, Suriye ve Libya gibi Avrupa güvenliğini etkileyen başlıklardaAnkara’nın izlediği politikaların AB’nin stratejik çıkarlarını olumsuz etkileyecek bir noktaya ulaştığını  belirtiyor.

Fransa’nın bu açıklamalarına karşı AB’de TC konusunda ortak bir tutum yok . Bu süreçte, dönem başkanı olarak görev yapan Almanya, TC ile ilişkilerde yeni bir gerilim istemiyor. Berlin yönetimi, 6 aylık dönem başkanlığı süresince Ankara ile göçmen anlaşması üzerine yoğunlaşma eğiliminde.

AB dışişleri bakanlarının toplantısında Ayasofya’nın müze statüsünden çıkartılarak camiye dönüştürülmesi kararının da gündeme gelmesi de muhtemel.