Sosyal Medya Yasağı Yasasına Düzenleme

Geçtiğimiz haftalarda iktidar cenahı tarafından dile getirilen sosyal medya yasağı yasası ile ilgili yeni bir düzeleme olduğu iddiaları var.

Yücel Kayaoğlu’nun Türkiye gazetesinde yer alan haberine göre, AKP yönetimi, muhalefet partileri ile bir ön görüşme yaparak sosyal medya düzenlemesini görüştükten sonra Parlamento’nun 1 Ekim’e kadar tatile girmesi planlanıyordu.

Muhalefet partilerinin yöneticileri ise, hazırlanan sosyal medya teklifini görmek istediklerini, buna göre karar vereceklerini dile getirdi. Bunun üzerine, AKP daha önce gündeme getirdikleri ve muhalefetin itiraz ettiği bazı maddelerin metinden çıkarılarak, kapsamın daraltılmasına karar verdi. Yasanın uzlaşmayla çıkarılması için muhalefetin eleştirilerini dikkate alarak hazırlanan yeni metin AKP yönetimi tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan’a iletildi.

Muhalefetle bugün yapılması planlanan görüşmede uzlaşma sağlanması durumunda, perşembe gününe kadar yasanın çıkarılması bekleniyor. . Uzlaşma sağlanmaması durumunda ise, düzenlemenin ekim ayına kalabileceği  gündemde.

AKP’nin dar kapsamlı olarak hazırladığı ve muhalefetin desteğini aradığı sosyal medya düzenlemesine ilişkin taslakta, bir milyondan fazla kullanıcısı olan sosyal medya kuruluşlarının Türkiye’de temsilcilik açmaları ve elde ettikleri reklam gelirleri üzerinden vergi ödemeleri öngörülüyor.

Taslakta ayrıca yasalara göre suç sayılan eylemlerin sosyal medya aracılığı işlenmesi durumunda da suç sayılması, suç işleyenler ile ilgili bilgelerin mahkemelerin talebi hâlinde verilmesi ve suç teşkil eden içeriklerin 24 saatte kaldırılmasına yönelik düzenleme yer alıyor.