Ermenistan-Azerbaycan Sınırında Gerilim Artıyor

Ermenistan-Azerbaycan sınırındaki Ermenistan’a ait Tavuş idari bölgesinde pazar günü başlayan gerilim artıyor.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, bugünkü çatışmalarda biri tümgeneral olmak üzere altı Azeri subay ile bir erin öldüğü belirtildi. Ermenistan Savunma Bakanlığı ise biri binbaşı, biri yüzbaşı olmak üzere iki kayıpları olduğunu bildirdi. Bugünkü çatışmalarda 76 yaşındaki bir sivilin de yaşamını yitirdiği öğrenildi.

Yaşamını yitiren sivilin Ermenistan topçu ateşine hedef olduğu belirtilirken, her iki devletin askeri makamları sivil yerleşimlerin vurulması konusunda birbirlerini suçladı.

Rusya çatışmaları durdurmak için Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov nezdinde arabuluculuk önerirken, iki devlet arasındaki gerilime ateş taşıyan açıklama beklendiği gibi Ankara’dan geldi. Suriye’den Libya’ya, Doğu Akdeniz’den Irak’a askeri operasyonlar yürüten Ankara yönetimi, “Ermenistan’n saldırganlığını örtme çabasının uluslararası camia tarafından da hiçbir şekilde kabul görmemesini temenni ediyoruz. Türkiye, toprak bütünlüğünü koruma mücadelesinde tüm imkanlarıyla Azerbaycan’ın yanında yer almaya devam edecektir” açıklaması yaptı.

Ermenistan ile Azerbaycan arasında SSCB’nin yıkılması sonrası yükselen ve Dağlık Karabağ  Sorunu olarak bilinen gerilim nedeniyle iki devlet zaman zaman sıcak çatışma yaşıyor.

Dağlık Karabağ Stalin döneminde Sovyet Azerbaycan’da özerk oblast (bölge) olarak tanımlandı. Ermeni nüfusunun çoğunlukta olduğu bölgede  çatışma, 1988’de Karabağ Ermenilerinin, Karabağ’ın Sovyet Azerbaycan’dan Sovyet Ermenistan’a devredilmesini talep etmesiyle başlamıştı.