ABD’den TürkAkım’da Yaptırım Sinyali

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Rusya’dan gelen doğal gazı TC toprakları üzerinden Avrupa’ya taşıyan TürkAkım projesiyle ilgili, “Şimdi çıkın ya da sonuçlarından ortaya çıkacak riski göze alın” dedi.

Pompeo, TürkAkım ve Rus doğalgazını Kuzey Avrupa ülkelerine taşıyan KuzeyAkım 2 projelerinde yer alan ülkelere de “Projeden hemen çıkın ya da ortaya çıkacak riski göze alın” açıklamasında bulundu.

Pompeo, söz konusu projeleri “Rusya’ya fayda sağlayan kötü projeler” şeklinde tanımladı.

Bir an önce projelerden çekilme çağrısında bulunan ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, çekilmeyenler için “Sonuçları olur” ifadelerini kullandı.

TürkAkım projesi,  Rusya’nın, doğalgazını Avrupa’ya üzerinden taşıdığı Ukrayna ile sorunlar yaşamaya başladığı 2014’te ortaya çıktı. Güney Akımı adı verilen ve 2014’te iptal edilen projenin yerine planlanan TürkAkım projesi, TC’nin Kasım 2015’te Rus jetini düşürmesinin ardından askıya alındı. TC tarafından özür dilenmesi ile Ankara-Moskova arasındaki ilişkilerinin normale dönmesinin ardından proje, 10 Ekim 2016 tarihinde iki ülke arasında imzalanan  Hükümetlerarası Anlaşma ile tekrar yürülüğe girmişti.

TürkAkım, Karadeniz’den geçen ‘Mavi Akım*’ boru hattından sonra Rusya ile TC arasındaki ikinci direkt gaz hattı.