Fransa Halkından Macron’a: “Siz bizim çalışanımızsınız”

Fransa’nın milli bayramlarından 14 Temmuz Bastille yürüyüşünde, sarı yeleklilerden bir grup eylemci cumhurbaşkanı Macron’la karşı karşıya geldi. İstifa sloganı atan eylemcilerle Macron arasındaki diyalog kameralara şöyle yansıdı:

Neden protestolarda motosikletli polisleri sokaklara çıkardınız?

Macron: Cumhurbaşkanı olarak bunun kararını veren ben değilim.

Eylemci: Onları kaldırın. Sizin bu gücünüz var. Motosikletli polisleri kaldırın. Artık onlara katlanamıyoruz. Herkesle mücadele edebilirim. Sizinle bile ama onlarla başa çıkamıyorum.

Macron: Sakin ol, bağırma.

Eylemci: Artık katlanamıyoruz. 18 aydır sakiniz. Burada büyük bir şiddet var.

Macron: Beyler bu sizin bazılarınız yüzünden.

Eylemci: Herkesin yüzünden değil sayın cumhurbaşkanı. Motosikletli polisleri kaldırın. Her şeyin daha iyiye gittiğini göreceksiniz. Size yemin ederim motosikletli polisleri durdurursanız sonrasında görüşmelere başlarız. Sayın Cumhurbaşkanı ben sizden yaşlıyım.

Macron: Ne olmuş yani? Protestolarda kaosu benim başlattığımı mı düşünüyorsunuz? Ben burada karımla yürüyüşe çıktım. Siz beni durdurdunuz.

Eylemci: Bu normal.

Macron: Hayır normal değil.

Eylemci: Sayın Cumhurbaşkanı siz benim çalışanımsınız.

Macron: Bugün tatil ve ben yürüyüşe çıktım. Size saygı gösteriyorum.

Eylemci: Biz de saygılıyız. Bugün size saygısızlık etmedim.

Macron: Ne olursa olsun sizi dinledim. Taleplerinizi duydum. Sizden sakin olmanızı şiddete başvurmamanızı ve aptalca işler yapmamanızı istiyorum. Eğer bunu yapmazsanız bu sorunu aşamayız.

Eylemci: Zaman ayırdığınız için teşekkürler. Gerçekten. Saygı duyuyorum ama size oy vermiyorum. Size karşı oy kullanacağım ama yine de size saygı duyuyorum.