Yunanistan’da Faşist Provokasyon

Yunanistan’ın Atina kentinde polis ve sivil faşist çeteler işbirliği ile göçmenlere saldırı gerçekleştirildi.

TC’nin faşist tabanını canlandırmak için Ayasofya’yı ibadete açması Yunan faşistlerini de harekete geçirdi. Parlamento’dan destek alan ırkçı faşist parti Altın Şafak bugün polis ile işbirliği yaparak Victoria Meydanı’nda sokakta yaşayan göçmenlere saldırdı.

Victoria halkı saldırıya uğrayan göçmenleri sahiplenirken, polis ve faşist Altın Şafak Partisi yanlıları da anti-faşistlere saldırarak gaz bombası ve sopalarla Victoria Meydanı’ndan uzaklaştırmaya çalıştılar.Yunanistanlı anti-faşistlere düzenlenen saldırı faşist çete-polis işbirliği ile gerçekleşti. Saldırı sonucu darp edilen anti-faşistler olurken çok sayıda kişi gözaltında alındı.


TC’nin geçtiğimiz Şubat ayında sınır kapılarını açması sonucu Avrupa Birliği sınırlardaki “önlemleri” artırırken, saldırgan politikaların da önünü açtı. Özellikle Almanya ve Yunanistan sınır hattına Frontex Avrupa sınır polislerini yığdı. Bununla birlikte sınırda yakaladıkları her tür göçmeni (buna politik göçmenler de dahil) sınırın öbür tarafına gönderme/atma (push back) yasal hale getirildi.


Korona Krizi’ni bahane eden sağcı Yeni Demokrasi Partisi hükümeti göçmen yasalarının hemen hepsini değiştirdi. Bu politikalar Almanya’nın bilgisi, yönlendirmesi ve desteği ile gerçekleşti. Daha önce UNCHR (Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komitesi) işbirliği ile göçmenlere sağlanan barınma evleri geri alınarak, sokakta yaşamaya mahkum edildiler. Evlerinden olan göçmenler şehrin yoksul semtlerinden olan Victoria da parkta yerlerde yatarak geçinmeye çalıştılar. Polis- sivil faşist işbirliğindeki saldırı da bu bölgede meydana geldi.