ABD Kolluk Güçleri Çin’in Houston Konsolosluğuna Girdi

ABD’de Teksas eyalatinin Houston kentinde kolluk güçleri Çin konsolosluğuna girdi. ABD’li yetkililer geçtiğimiz günlerde, konsolosluk binası dışında belge imha edildiği ihbarı nedeniyle konsolosluğun kapatılması talimatı vermişti.

Konsolosluk binası dışında açık tenekelerde belgelerin yakıldığı iddia edilmiş, bunun üzerine polis ve itfaiye ekipleri bölgeye gelmiş, ancak binaya giriş yetkisi bulunmadığı için konsolosluğun 24 Temmuz saat 16.00’ya kadar tahliye edilmesi talimatı verilmişti. ABD konsoloslukta görev yapan diplomatları ekonomik casusluğa ve Covid-19 araştırmalarının çalınması girişimine destek vermekle suçluyor.

Yerel saat ile 16:00’da sürenin dolmasına kısa süre kala çevreye polis barikatı kurulduğu, sürenin dolmasına dakikalar kala konsolosluk plakalı araçların konsolosluktan çıktığı öğrenildi. 16.00’dan sonra biri Dışişleri Bakanlığı görevlisi olmak üzere birkaç kişi arka kapıdan konsolosluk yerleşkesine girdi.

Çin de ABD’nin, Houston’daki konsolosluğu kapatma talimatının ardından misilleme olarak ülkenin güneybatısındaki Çıngdu kentinde bulunan ABD Başkonsolosluğunu kapatma talimatı verdi.  Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, “ABD’nin mantıksız hamlesine karşı gerekli ve meşru bir cevap” ifadeleri kullanıldı.