“Oruç Reis Gerilimi” Savaşın Eşiğinden Nasıl Döndü?

Ankara’nın Oruç Reis sismik araştırma gemisini, kendisine eşlik edecek savaş gemileriyle birlikte Doğu Akdeniz’de, Meis adası açıklarında araştırma yapmak için göndermeye hazırlanması Atina’da gerilime neden olmuştu.

Söz konusu gerilimi Almanya’da yayınlanan Bild gazetesi gündeme getirmiş ve iki devlet arasında yaşanacak sıcak çatışmanın Almanya Başbakanı Angela Merkel’in araya girmesiyle engellendiği belirtilmişti.

21 Temmuz’da en yüksek aşamasına ulaşan ve 1996’da yaşanan Kardak Krizi’nden daha ciddi bir durum olarak değerlendirilen gerilimi Alman basını dakika dakika kaleme aldı.

Oruç Reis araştırma gemisi, Meis’in güneyine hareket edince Yunan jetleri havalandı. Bunun üzerine TSK F-16’ları tam 2.5 saat boyunca Meis ve çevresinde uçtu. Bu bir rekordu çünkü savaş uçaklarının geçişleri 3-5 dakikadan fazla sürmüyordu. Alman basınına konuşan Meis Adası Belediye Başkan Yardımcısı Dimitris Achladiotis, “Böyle bir şey hiç görmedik. Bu uçuşlar hep bir kaç dakikada biterdi” dedi.

Yunanistan donanması alarma geçti ve Salamis Deniz Üssü’nden Yunan savaş gemileri Doğu Ege’ye yola çıktı. Ankara buna Aksaz’dan 18 savaş gemisi Meis’e hareket ettirerek cevap verdi.

Yunanistan Başbakanı Miçotakis bu gelişme üzerine hemen Almanya Başbakanı Angela Merkel’i aradı. Kardak Krizi’nde devreye giren ABD bu kez Almanya devreye girdi. Merkel, Erdoğan’ı aradı ve “diplomasiye şans verilmesini” rica etti. Sıcak çatışmaya dakikalar kala harekât durduruldu.

– Berlin’in girişimleriyle üçlü mekanizma oluşturuldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın danışmanı İbrahim Kalın, Merkel’in Dış Politika Danışmanı Jan Hecker, Yunanistan Başbakanlık Diplomasi Bölümü Başkanı Eleni Sourani bir kez buluştu. Diplomatik çözüm için tekrar görüşme kararı alındı.

Alman basını bu gelişmeler ışığında, Doğu Akdeniz’de durumun hala çok ciddi olduğunu ve her an sıcak bir çatışmaya dönüşebileceği uyarısında bulunurken, ABD’nin gerilimde sessiz kaldığı ve “Rusya’nın Doğu Akdeniz’deki rolünü önlemek mi, yoksa Ankara’yı hizaya getirmek mi gerektiği” konusunda karar veremediği yorumunu yaptı.