“Dayı: Bir Adamın Hikayesi” setinde oyuncu Ufuk Bayraktar’ın iki set çalışanını taciz ve tehdit etmesi sonrası sinema ve televizyon meslek örgütleri ortak bir açıklama yayınladı. Açıklamada “Set emekçilerinin maruz bırakıldığı hukuk dışı her türlü davranışın karşısında duracağız.” denildi.
“Mobbinge, hakarete, taciz ve şiddete karşı dayanışmayı büyüterek, yasalardan aldığımız güçle cevap vereceğiz” ifadelerinin kullanıldığı açıklama şöyle:
“Adana’da çekimleri devam etmekte olan, yapımcılığını Zyef Fil Yapım ve Ubay Film Yapım’ın üstlendiği ‘Dayı: Bir Adamın Hikâyesi’ adlı sinema filminin setinde kabul edilemez olaylar yaşanmıştır. Başrol oyuncusu Ufuk Bayraktar, setteki birçok kişinin şahit olduğu üzere; kuaför Metin Tektaş ve makyöz Alev Ünal Nayir’e ağır küfürler ederek, tehditte bulunmuş ve saldırmıştır.
Metin Tektaş karakola gidip Ufuk Bayraktar’dan şikayetçi olmuştur. Alev Ünal Nayir ise başrol oyuncusu Ufuk Bayraktar ve onu destekleyici mahiyette davranan yönetmen Uğur Bayraktar’dan şikayetçi olmuş ve tedbir kararı uygulanmasını talep etmiştir.
Yaşanan olay sonrası set çalışanı kuaför ve makyöz meslektaşlarımız, can güvenlikleri kalmadığı için işten ayrılmak zorunda kalmışlardır.
Olay anında, saldırıya maruz kalan meslektaşlarımız ve setteki çalışanlar tarafından alkollü olduğu söylenen Ufuk Bayraktar’ın daha önceden de sete alkollü geldiği için sahnesinin çekilemediği, iptal edildiği ve bu nedenle yardımcı yönetmene ağır küfürler ettiği bilinmektedir. Reji ekibi bunun üzerine işi bırakmış ama Ufuk Bayraktar’ın ertesi gün sete gidip özür dilemesi sonucu işe devam etmiştir.
Sette çalışanlar yaşanılan olaylar sonrası, yapımcının bazı tedbirler almasını talep etmiş, gerekli tedbirler alınmaz ise işe devam etmeyeceklerini dile getirmişlerdir. Yapımcı, Ufuk Bayraktar’ın bir daha sete alkollü alınmayacağını, sahnesi olmadan da sette bulunmayacağını garanti etmiştir. Filmi yarıda bırakmak istemeyen ekip de bu şartlarda işe devam etme kararı almıştır.
İstanbul Sözleşmesi’nin önemini vurguladığımız bu günlerde sette çalışan meslektaşlarımızın ağır küfürlere maruz kalması, itilip kakılması, tehdit edilmesi, çalışma yeri olan karavanın iki kez oyuncu tarafından basılması ve ancak zorla durdurulabilmesi kabul edilebilir değildir.
Sendikalar ve STK’lar olarak set emekçilerinin maruz bırakıldığı hukuk dışı her türlü davranışın topyekûn karşısında duracağız. Mobbinge, hakarete, taciz ve şiddete karşı dayanışmayı büyüterek, yasalardan aldığımız güçle cevap vereceğiz. Bu konuda kararlı olduğumuzu tüm kamuoyuna bildiririz.”
Açıklamaya imzalarını atan meslek örgütleri şu şekilde: Sinema TV Sendikası, Sinema Emekçileri Sendikası (Sinesen), Görüntü Yönetmenleri Derneği (GYD), Reji Asistanları Platformu (RAP), DIT Derneği, Yönetmenler Birliği Platformu (YönBir), Sinema Oyuncuları Meslek Birliği (BİROY), Oyuncular Sendikası, SenaristBir, Sanat Yönetmenleri İstanbul Derneği (SYD İstanbul), Kamera Asistanları Derneği, Post Prodüksiyon Çalışanları Derneği (POSTPRODER), Boom Operatörleri Platformu, Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği (ÇASOD)