Hindistan’da ülkenin kuzeyindeki Ayodha kentinde 16. yüzyılda inşa edilen ve 28 yıl önce radikal Hinduların saldırısıyla yıkılan Babri Camisi’nin yerine inşa edilecek Hindu tapınağının temeli atıldı. Temel atma törenine, Hindu milliyetçisi görüşleriyle bilinen Başbakan Narendra Modi de katıldı.
Ülke içindeki aşırılıkçı-selefi grupları provoke etmesi muhtemel gelişme, Hindistan’da bir yandan da devam eden Covid-19 önlemleri gündemde sıcaklığını korurken yaşandı.
Camiyi tapınağa dönüştürme, Modi’nin iktidardaki Nharatiya Janata Partisi’nin en önemli vaatleri arasında yer alıyordu.
Babir Camisi’nin 1992’de yıkılmasından sonra başlayan ayaklanmalarda yaklaşık 2 bin kişi yaşamını yitirmişti.
Hindistan’daki iktidarın “camiyi tapınağa dönüştürme” vaadini hayata geçiren karar, Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesinde olduğu gibi, Yüksek Mahkeme tarafından alındı ve arazinin Hindulara ait olduğuna karar verildi.
Hindistan’da 138 milyonla dünyanın 3. büyük Müslüman topluluğu yaşıyor. Bu nüfus içinde, Hindistan’ın Cemmu Keşmir Sorunu nedeniyle gerilim yaşadığı komşu Pakistan’daki selefi çetelerle yakın ilişki içindeki gruplar da mevcut.Bu şartlar altında, Hindu milliyetçisi Nharatiya Janata Partisi’nin iktidara gelmesinden bu yana ülkede var olan Hindu-Müslüman gerilimi daha da artmaya başladı.
Geçtiğimiz Şubat ayında da Müslümanlara ayrımcılık olarak yorumlanan yeni vatandaşlık yasasını destekleyenler ve protesto edenler arasında çıkan çatışmalarda 27 kişi yaşamını yitirmişti.