Belarus’ta 26 Yıllık Diktatör Koltuğunu Perçinledi

Rusya ve Ukrayna ile birlikte SSCB’nin Slav çekirdeğini olusturan ve 26 yıldır ülkede var olan baskıcı yönetim nedeniyle Rusya ile birlikte SSCB dönemini aratmayan Belarus’ta bugünkü cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, sandık çıkış anketlerine göre, mevcut Cumhurbaşkanı Aleksander Lukaşenko en çok oyu alarak seçimin galibi oldu.

Lukaşenko’nun görev süresinin dolması nedeniyle yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ülke genelinde oy kullanma işlemi yerel saat ile 20.00’de sona erdi. Belarus Merkez Seçim Komisyonundan yapılan açıklamaya göre, seçimlere katılım oranı saat 18.00 itibarıyla yüzde 79,01 oldu. Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Lidiya Yermoşina, kesin olmayan sonuçlara göre, Lukaşenko’nun yüzde 82 oy aldığını açıkladı.

Lukaşenko’nun rakipleri arasında, Mayıs’ta hükümet karşıtı bir gösteriye katıldığı için hapse atılan eşinin yerine seçimlere giren 37 yaşındaki Svetlana Tikhanovskaya öne çıkıyordu.

Tikhanovskaya AFP’ye yaptığı açıklamada, “İnsanlar uyanıyor ve özsaygılarını yeniden kazanıyor” dedi, ancak seçimlerde hile yapılmasını beklediğini de kaydetmişti.

Devlet Başkanı Lukaşenko Tikhanovskaya’yı “küçük zavallı kız” olarak nitelemiş ve “ülke dışındaki patronların kuklası” olmakla suçlamıştı.

Batı medyasında sık sık ‘Avrupa’nın son diktatörü” diye anılan 65 yaşındaki Lukaşenko, yıllardır ağır insan hakları ihlalleri ve seçimlerde usulsüzlük yapmakla suçlanıyor. Lukaşenko 1994 yılından bu yana kesintisiz iktidarda bulunuyor