Ekonominin dibe vurmaya doğru gittiği bu süreçte, ekonominin ne kadar iyi olduğunu ispatlamak amacıyla, devlet iktidarının zaman zaman başvurduğu “IMF Bizden Borç İstedi” iddiası yine gündeme geldi.
Son günlerde TC ekonomisinin “tırmanışta” ya da “uçuşta” olduğunu iddia eden devlet iktidarının en tepesindeki isim Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AKP’den ayrılarak DEVA Partisi’ni kuran eski ekonomi kurmayı Ali Babacan’a yönelik ”Boşuna avucunuzu ovuşturmayın. Biz o kapıları kapadık. IMF bizden 5 milyar dolar istedi. O zamanki bakan(Ali Babacan) ‘bu borcu verelim mi’ dedi. ‘Verelim’ dedim. Bugün borcu alan yarın talimat alır. Şimdi parti kurmuş bize ekonomi dersi veriyor.” ifadelerini kullanmıştı.
Peki Erdoğan’ın zaman zaman başvurduğu “IMF’ye borç verme” iddiasının aslı ne? Bu konuda bir açıklama yapan Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz “Şu IMF’ye 5 milyar dolar borç verme konusu. En ağır kelimeyi kullanmak için çok zorladım, bulabildiğim kelime YALAN. Konu çok teknik. Kısacası IMF bizden borç istemedi. İhtiyati bir fona TAAHHÜTTE bulunuldu.Taahhüt gerçekleşmedi. İspatı: MB bilançosunda böyle bir bir borç kaydı yok.” diye konuştu.
IMF, 2012 yılı başlarında, olası bir 2008 benzeri küresel krize karşı önlem olarak 500 milyar dolarlık bir ek kaynak sağlama kararı aldı. Bunun için de üye ülkelerden katkı sağlamalarını istedi. IMF daha sonra 264 milyar doların yeterli olacağını belirterek, 40 ülkeden bu kaynağı temin etme yoluna gitti.
IMF rezervlerinde alarm veren düzeyde bir azalma olursa, üye devletler borç verme taahhüdünde bulunuyor. IMF’ye üye ülkeler arasında olan TC de diğer üye devletler gibi, oluşturulacak ihtiyati fona 5 milyar dolarlık taahhütte bulundu. Ancak IMF rezervleri belirlenen kritik seviyeye inmediği için bu paranın alınmasına gerek kalmadı.