Irak Hulusi Akar’ın Ziyaretini İptal Etti

Dün, üst düzey iki askerinin TSK SİHA’ları tarafından öldürüldüğünü duyuran Irak, TC Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın ziyaretini iptal etti.

İki devlet arasında, TSK tarafından Bağdat hükümetinin hilafına sürdürülen Pençe 1,2,3, Pençe-Kartal ve Pençe Kaplan adı altındaki operasyonlar nedeniyle bir süredir devam eden gerginlik, dün duyurulan gelişme sonrası had safhaya ulaşmıştı.

Irak Cumhurbaşkanlığı TC’yi ‘Irak’ın egemenliğine yönelik ihlalleri’ nedeniyle kınadı. Irak Cumhurbaşkanlığı’nın açıklamasında, “Türkiye ordusunun Irak toprakları içindeki devamlı ihlalleri, Irak egemenliğine yönelik tehlikeli bir ihlaldir ve kınıyoruz” ifadeleri kullanıldı. Açıklamada TC’ye ‘bütün askeri hareketliliğini bir an önce durdurma’ çağrısı yapıldı; Ankara’dan ‘uluslararası teamüller temelinde iyi bir komşu olarak hareket etmesi’ istendi.

Irak Dışişleri Bakanlığı ise Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın yarın Bağdat’a düzenleyeceği ziyareti iptal ettiğini duyurdu. Bakanlık, TSK’nin operasyonları için uluslararası hukuka vurgu yaparak, BM Sözleşmesi’nin ihlal edildiğini belirtti.