AB Dışişleri Bakanları “Oruç Reis Gerilimi” Gündemiyle Toplanıyor

Ankara’nın Oruç Reis gemisini sismik arama çalışmaları için Doğu Akdeniz’e göndermesiyle Ankara ve Atina arasında başlayan deniz sınırları gerilimi, bugün Avrupa Birliği ülkelerinin dışişleri bakanlarının gündeminde.

AB dışişleri bakanlarının bugün yapılacak olağanüstü toplantıda gelişmeleri masaya yatırarak, ortak bir pozisyon belirlemeye çalışacakları belirtiliyor. Ankara’ya karşı sert tavır alınması konusunda Yunanistan, Fransa ve Kıbrıs Cumhuriyeti dışında AB’de henüz netleşmiş bir tutum yok.

Yunanistan’ın çağrısıyla olağanüstü toplanacak olan dışişleri bakanları, son gelişmeleri görüşecek. Bu toplantı öncesinde Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’ın İsrail’i ziyaret ederek İsrailli mevkidaşı Gabi Ashkenazi ve Başbakan Binyamin Netanyahu ile yaptığı görüşme dikkat çekti.

Dendias’ın ayrıca ABD Dışişleri bakanı Mike Pompeo ile de Doğu Akdeniz’deki “Oruç Reis Gerilimi” gündemiyle görüşmesi bekleniyor.

“Oruç Reis Gerilimi” başlığı altında son birkaç günde Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Panayotopulos’un, Fransız mevkidaşı ile yaptığı görüşmeden sonra Doğu Akdeniz’de ortak askeri tatbikat yapılmasına karar verilmişti. Bu gelişme paralelinde Fransa, Perşembe sabahı “Lafayette” adlı fırkateyni iki Rafale savaş uçağı eşliğinde Doğu Akdeniz’e göndermişti.

Yunanistan Başbakanı Miçotakis ise Yunanistan’ın deniz yetki alanları anlaşması imzaladığı Mısır’ın Cumhurbaşkanı Abdülfettah es Sisi ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile telefon görüşmeleri gerçekleştirdi.

Ankara’nın diplomatik adımları çerçevesinde ise,  Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İtalya, Bulgaristan, Romanya, Macaristan, Finlandiya, Estonya, Litvanya gibi AB dışişleri bakanlarıyla telefonda görüştü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, geçtiğimiz günlerde Doğu Akdeniz’deki anlaşmazlıkların diyalog yoluyla çözülmesinden yana olduklarını ifade etmişti. Erdoğan dün akşam partisinin 19. kuruluş yıl dönümü nedeniyle yapılan toplantıda, -iç politik dengelere oynama amacıyla verilmiş bir mesaj şeklinde okunabilecek- “…Oruç Reis’e saldırmanın bedelini ağır ödersiniz dedik ve bugün ilk cevabı aldılar.” şeklinde bir açıklama yaparken, Erdoğan’ın sözünü ettiği “saldırıya” dair Ankara’dan detaylı bir açıklamada bulunulmadı.

Oruç Reis sismik araştırma gemisi halen, kendisine eşlik eden bir fırkateyn, dört korvet, bir denizaltı ve bir F-16 eşliğinde Doğu Akdeniz’de bulunuyor.