Geçtiğimiz Mayıs ayından bu yana muhalif grupların Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita’nın istifası için eylemler düzenlediği Batı Afrika ülkesi Mali’de sabah saatlerinde başlayan askeri hareketlilik sürüyor.
Bamako’daki Bağımsızlık Meydanı’nı dolduran eylemciler, Cumhurbaşkanı Keita’nın istifası için sloganlar atarak, meydandaki askerleri alkışladı.
Başbakan Boubou Cisse ile bazı bakanların ardından ardından Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita da askerler tarafından alıkonuldu. Keiata’nın nereye götürüldüğü bilinmiyor.
Ülkede mayıstan bu yana düzenlenen Keita karşıtı gösterileri, Anayasa Mahkemesi’nin mart ve nisanda düzenlenen 2 turlu genel seçimin resmi sonuçlarını açıklarken, geçici sonuçlara göre seçilemeyen 31 vekilin kazandığını duyurması tetiklemişti.
Öte yandan A Haber ve Anadolu Ajansı başta olmak üzere, devletin propaganda medyasının, Mali’deki askeri darbe girişimini Fransa’nın gerçekleştirdiği iddiası, Fransa-TC arasında Doğu Akdeniz ve Libya başlıklarında yaşanan gerilimin Mali’ye yansıması mı olduğu sorusunu akıllara getirdi. Söz konusu “medya organları” yaptığı yorumlarda Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita’nın Fransa ve Birleşik Arap Emirlikleri yanlısı olduğunu iddia ediyor.
Eski bir Fransa sömürgesi olan Mali’deki söz konusu darbe girişimine dair AFP’ye konuşan bir güvenlik yetkilisi silah seslerinin sebebinin ordudan gelen bir “isyandan” kaynaklandığını belirterek Mali’deki mevcut siyasi durumundan çoğu askerin rahatsız olduğunu söyledi.
Kalkışmanın büyüklüğü henüz belli olmasa da Avrupalı bir diplomat Reuters’a yaptığı açıklamada “isyanın” ordudaki küçük bir grup tarafından “maaş anlaşmazlığı” sebebiyle yapılmış olabileceğini iddia etti.