Rusya ve Yunanistan’dan Kariye Kararı Tepkisi

Ankara’nın, Ayasofya’dan sonra Kariye Müzesi’ni de camiye dönüştürme kararına yönelik tepkiler var.

Kariye Müzesi’nin camiye dönüştürülmesine dair Moskova Patrikhanesi Dış İlişkiler Bakan Yardımcısı Nikolay Balaşov, ‘Ankara yönetiminin Ayasofya’nın kültürel değerlerine özgür erişim sözünü tutmadığını ve Hıristiyan kültürel değerlerine yönelik aşağılayıcı bir kayıtsızlık sergilediğini’ dile getirdi.

Balaşov,  Ayasofya’daki mozaiklerin gün boyunca kapalı tutulduğunu belirterek, “Ayrıca mevcut koşullarda mabedin kültürel değerlerine erişim kadınlar için kısıtlandı. Onlar için ayrılan yerden görüntüleri seyretmek neredeyse imkansız” dedi.

Balaşov şimdi aynı uygulamayı Kariye’de de beklediklerini ifade etti.

Kariye’nin müze statüsünün iptaline yönelik bir tepki de Yunanistan’dan geldi. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı açıklamasında söz konusu karara dair “Dünyanın her yerindeki dindar insanlara ve dünya medeniyetine ait anıtlara saygı duyan tüm uluslararası topluma karşı bir provokasyon” ifadeleri kullanıldı.

Kariye, 1945 yılındaki Bakanlar Kurulu kararıyla müzeye dönüştürülmüş, Danıştay 10’uncu Dairesi’nin 11 Kasım 2019 tarihli kararı kapsamında söz konusu Bakanlar Kurulu kararı iptal edilmişti. Resmi Gazete’de dün yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla Kariye Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredildi.