Takviye Hazır Kuvvet: ‘Müjdenin Gölgesinde Kalan Çok Tehlikeli Bir Gelişme’

Geçtiğimiz cuma günü kamuoyu malum “müjdeyi” konuşurken, Resmi Gazete’de bir Cumhurbaşkanlığı kararı yayınlandı. Karara göre, İstanbul’da Emniyet Genel Müdürlüğü’nün doğrudan merkeze bağlı taşra teşkilatı olarak Takviye Hazır Kuvvet Müdürlüğü kurulacaktı.

Tanımı muğlak, yeni bir kolluk birimi kurulmasını öngören karar, özellikle hukukçular arasında tartışılmaya başlandı.

Avukat Prof. Dr. Mehmet Köksal, karara tepki göstererek, “Bugünkü ‘müjdenin’ gölgesinde kalan bir karar. CB doğrudan kendisine bağlı ikinci bir polis teşkilatı kurdu. Bu çok tehlikeli bir gelişme! Almanya’da Hitler zamanında SS polis teşkilatına giden yol da böyle başlamıştı” ifadelerini kullandı.

Avukat Ömer Kavili de karara dair, “Hukuki işlemde AMAÇ UNSURU yazılmamış” şeklinde görüş bildirdi.

Avukat Efkan Bolaç ise Takviye hazır kuvvet müdürlüğü kurulmuş. Bu ne demek şimdi ve neden ihtiyaç duyuldu” diye sordu.

Avukat Turgay Özcan ise “Takviye Hazır Kuvvet… Kime takviye? Neye takviye? Neden takviye? Çevik kuvvetten farkı nedir? Örneğin, Karakollarda personel kıtlığı yaşanırken (yarısı hep ek görevde olur) takviye hazır kuvvet diye şube açmanın mantığı nedir? Mesai sürelerini iyileştirin bence! Daha faydalı” dedi.

Öte yandan, devlet iktidarının medya görünümündeki propaganda bültenleri de söz konusu kolluk birimine dair “detaylar” paylaşmaya başladı. Sabah ve Yeni Şafak “gazeteleri” Emniyet Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı Takviye Hazır Kuvvet birimini tanıtan videoyu yayınlarken, söz konusu kolluk gücünün üniformalarının “siyah” olacağı ve birimin Güvenlik Daire Başkanlığı’na bağlı çalışacağı bilgisini verdi.