Ateşkes Sonrası Trablus’ta Yolsuzluk Karşıtı Eylemler

Geçtiğimiz cuma günü Libya’da Tobruk’taki Temsilciler Meclisi ve Trablus’taki Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) arasında ilan edilen ateşkes sonrası Libya’da kritik gelişmeler yaşanıyor.

Ankara destekli UMH’nin bulunduğu Trablus ve Misrata’da binlerce kişi yolsuzluk, ağırlaşan yaşam koşulları ve günde 20 saate varan elektrik kesintilerini protesto için eylemler gerçekleştirdi. Eylemlere ateş açıldığı ve yaşamını yitirenler olduğu belirtiliyor. UMH İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, göstericilere ateş açanların kendi kolluk birimleri olmadığı belirtildi.

Cuma günü ilan edilen ateşkese dair Ankara’nın sessizliği sürerken, protesto eylemlerini devletin resmi propaganda mecralarından Anadolu Ajansı’nın (AA) “…devlet kurumlarındaki yolsuzluğu protesto…”  ibaresiyle ve Başbakan Serrac karşıtı bir içerikle servis etmesi dikkat çekti.

Diğer taraftan, yine AA’nın geçtiği habere göre, Ankara’nın bir süredir Doğu Akdeniz ve Libya başlıklarında askeri ve diplomatik gerilim yaşadığı Fransa’nın Trablus Büyükelçisi Beatrice Le Fraper’ın Başbakan Serrac’ı telefonla aradığı ve Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Paris’e davetini resmi olarak kenidisine ilettiği belirtildi.

Libya’nın doğusunda konuşlu Tobruk’taki Temsilciler Meclisi’ni destekleyen Halife Hafter komutasındaki Libya Ulusal Ordusu (LNA) sözcüsü Ahmed Mismari ise dün yaptığı açıklamada, Ankara’yı ateşkesi sabote etmekle suçladı. Mismari TSK Deniz Kuvvetleri’ne ait fırkateynlerin Sirte’ye hareket halinde olduklarının gözlemlendiğini, olası bir saldırı karşısında “tam hazırlıklı olduklarını” söyledi.