Geleneksel Tiyatro’da, olay örgüsü bilinmekle birlikte bir metne dayanmayan ve doğaçlama olarak oynanan tuluat sanatının ustalarının taşıdığı kavuğun son sahibi Rasim Öztekin, kavuğu sanatçı Şevket Çoruh’a devredeceğini belirtti.
Kel Hasan Efendi ile başlayan ve İsmail Dümbüllü, Münir Özkul,Ferhan Şensoy gibi sanatçıların sahip olduğu kavuk geleneği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde 20 Eylül’de Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi’nde düzenlenecek törende 6. sahibi Şevket Çoruh’a devredilerek sürdürülecek.
Kavuğu dört yıl önce Ferhan Şensoy’dan devralan Rasim Öztekin, yaptığı açıklamada sağlık problemleri sebebiyle tiyatro yapamadığını dile getirerek kavuğu, “Büyük özverilerle “Baba Sahne’yi” kuran, zorlu koşullarda tiyatro yapmaya ve tiyatroyu yaşatmaya çalışan” Şevket Çoruh’a devredeceğini ifade etti.
Şevket Çoruh, liseden sonra Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nde tiyatro eğitimi aldı. Birçok dizi ve sinema filminde rol alan Çoruh, 27 Mart 2015 tarihinde Dünya Tiyatro Günü’nde, ilk kez 1967 yılında Yıldırım Önal Özel Kadıköy Tiyatrosu adıyla oyunlar oynanan mekanı devralarak “Baba Sahne” olarak dönüşürdü.
Geleneksel Tiyatro’da kavuk geleneğini başlatan ve aslında bir yoğurtçu olan, başındaki kavuğuyla sahneye çıkan Kel Hasan Efendi, İbiş karakterini canlandırdı ve zamanla bir tiyatro ustası oldu. Başındaki kavuk ise zamanla bir geleneğe dönüştü.
Başındaki kavuğunu öğrencisi İsmail Dümbüllü’ye veren Kel Hasan, Geleneksel Tiyatro’da “kavuk” geleneğini başlattı ve Dümbüllü Kavuğu ortaya çıktı. Dümbüllü, ustası Kel Hasan’dan aldığı kavuğu 1968 yılında Münir Özkul’a devretti.
Kavuk 1989 yılına kadar Münir Özkul’da kaldı. 1989 yılında ise kavuk, Münir Özkul tarafından o zamanlar 38 yaşında olan Ferhan Şensoy’a devredildi.