Covid-19 vakaları, devletin veriler üzerinde yaptığı tüm manipülasyonlara rağmen ciddi bir artış gösterirken, 38 tıp derneği yaptığı ortak açıklamada, Sağlık Bakanlığı’nın vakaların giderek arttığı bu dönemde artık bireylere yönelik uyarılara odaklanan stratejiyi değiştirmesi gerektiğini belirtti.
Art Gerçek’te yer alan habere göre dernekler, sağlık çalışanlarına Covid-19 testi yapılması konusunda öncelik verilmesi gerektiğini kaydetti.
Eylül ayında grip mevsiminin başlaması ile birlikte Covid-19 vakalarında beklenen artışa vurgu yapan dernekler buna karşı başta sağlık çalışanları olmak üzere risk grubundakilere yaygın olarak grip aşısı yapılması gerektiğinin altını çizdi.
Sağlık çalışanlarının ve özellikle de Covid-19 servislerinde çalışanların büyük bir iş yükü altında olduklarını ve morallerinin bozuk olduğunu belirten dernekler, Sağlık Bakanlığı’nın özellikle sağlık çalışanlarının özlük haklarını iyileştirme konusunda daha fazla çaba harcaması gerektiğini kaydettii
Sağlık çalışanları için koruyucu ekipman stoku yapılması istenilen açıklamada, çalışanların performans ücretlerinin ödenmesi, raporlu durumlarda kesintilerin ortadan kaldırılması ve çocuklarına kreş gibi imkanların sunulması istendi.
“Salgın ağırlaşıyor, tükeniyoruz” başlıklı bildiride özetle “…Salgın ile mücadelemizde yaşanan güçlüklere karşı; bireylere yönelik uyarılara odaklanılması yeterli değildir, salgın yönetiminde merkezi otorite tarafından yapılandırılmış bir çerçeve dahilinde, toplumsal yaşamı ve çalışma yaşamını düzenleyen yeterli önlemler alınmalıdır.
İnisiyatifin sadece illere bırakılmaması ve sahada mücadele edenlerle, verilerin hızlı ve düzenli olarak paylaşılması gereklidir. Yaklaşan mevsimsel grip salgını nedeniyle durumun daha da zorlayıcı olacağı açıktır. Bu zorlayıcı koşullarla başarılı bir mücadele için toplumun tüm kesimlerinin desteği şarttır. Ancak bu desteği alabilmek için şeffaf, güven veren ve tutarlı bir salgın yönetimi gerekir.
Sağlık çalışanlarının meslek örgütleri olan tıpta uzmanlık derneklerinin oluşturduğu TTB-UDEK “Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu”nun ulusal ve uluslararası bilimsel temele ve tecrübeye dayanan kurumsal insan gücü ve uzmanlığı, salgınla mücadele sürecine bir an önce dahil edilmeli; salgın yönetiminin merkezi ve yereldeki kurul ve komisyonlarında aktif şekilde temsil edilmelidir...” ifadelerine yer verildi.