İktidar Karşıtı Eylemlerin Devam Ettiği Belarus’ta Devletlerden Tehdit Tatbikatı

Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra Rusya tarafından dağılan üyelerden oluşturulan “Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü” altı üyesi devlet, 12-16 Ekim günleri arasında Belarus’ta ortak askeri tatbikat düzenleyecek. Tatbikat, Belarus’ta 9 Ağustos başkanlık seçimleri sonrası iktidar karşıtı toplu gösterilerin hala devam ettiği bir dönemde düzenleniyor.

Bu tatbikatla devletlerin ezilenlere verilen mesaj açık: “Yaşamlarınız için örgütlenmek isterseniz karşınızda bizi bulursunuz.” Bakanlık açıklamasında da bu durum örtülü olarak belirtiliyor; açıklamada, tatbikatların diğer ülkeleri hedef almadığı mesajı verildi.

Rusya Savunma Bakanlığı, tatbikata üyeleri Rusya, Belarus, Ermenistan, Kazakistan, Tacikistan ve Kırgızistan’ın katılacağını açıkladı. Rus Savunma Bakanlığı bu açıklamasından önce de Rusya ve Belarus arasında da Belarus’un Polonya sınırı yakınlarındaki Brest bölgesinde askeri tatbikatların başladığını bildirmişti.

Tatbikatın milliyetçilik sosu da eksik değil. Bakanlık, “Slav kardeşliği” adı verilen tatbikatın salı günü başladığını ve 25 Eylül’e kadar süreceğini belirtti.