“Gözlük Takanların Covid-19’a Yakalanma Oranı Daha Düşük”

Yapılan araştırmalar, ağız maskelerinin Covid-19’un yayılmasını engellemede önemli payı olduğunu ortaya koyarken, Çinli bilim insanlarının yaptığı yeni bir araştırmada da gözlük takan insanlara yeni Covid-19 tanısı konma oranının, 5 kat daha düşük olduğu ortaya çıktı.

Çin’de bulunan Nanchang Üniversitesi’nin yaptığı çalışma için 27 Ocak – 13 Mart tarihleri arasında Covid-19 teşhisi konan 30’u gözlüklü 276 hasta incelendi. Tamamı uzağı göremeyen toplam 16 hastanın genele yüzde 5,8’lik bir oranla, günde sekiz saatten fazla gözlük takan kişiler olduğu belirtildi.

Araştırmacılar daha sonra, gözlük takanların Covid-19 tanısı konma oranının, diğerlerine göre sayısal olarak 5,4 kat daha az olduğunu hesapladı. Çalışmanın yazarları, “Ana bulgumuz, her gün uzun süre gözlük takan Covid-19 hastalarının nispeten nadir görülmesiydi, bu da günlük gözlük kullanıcılarının yeni tip Koronavirüs’e daha az duyarlı olduğunun ön kanıtı olabilir” dedi.

Araştırmacılar, gözlüğün, gözlere dokunmayı engellediğini böylece virüsün ellerden gözlere aktarılmasını önlediğini belirtiyor.