Şili’de ulaşıma zam gelmesiyle başlayan ancak arka planında devletin yarattığı adaletsizlik ve baskı politikaları bulunan Şili İsyanı birinci yılını doldurdu.
Şili devletinin 1 Ekim 2019’da ulaşıma zam yapacağını açıklamasıyla beraber aynı hafta öğrenciler turnikeden atlama eylemi yapmış ve eylem gün geçtikçe büyümüştü. Büyüyen eylemlerde ise polis saldırısı olmuş ve saldırılara karşı çeşitli noktalarda barikatlar kurulmuş ve direniş başlamıştı.
18 Ekim’de Başbakan Sebastián Piñera’nın şehirde eylemler sürerken lüks bir restoranda torunu için verdiği doğum günü partisinin görüntüleri sosyal medyadan yayılınca eylemin tonu ve halkın öfkesi daha da artmıştı ve Şili İsyanı için bir dönüm noktası olmuştu.Bunun üstüne Piñera ise Olağanüstü Hal ilan ederek orduyu yetkilendirmişti. Polis ve askerin saldırıları sonucu 36 kişi yaşamını yitirirken, binlerce kişi ise yaralandı ve gözaltına alındı.
Korona krizi sebebiyle eylemlere zorunlu olarak ara verildi. Ancak işçi mücadelesinin günü olan 1 Mayıs’ta tekrar sokağa çıkan halk yasaklara rağmen eylemlerini gerçekleştirdi ve “hala buradayız” mesajı verdi. Eylemler sırasında 57 kişi gözaltına alındı.
Eylemlerin Birinci Yıl Dönümünde Öfke Sürüyor
Eylül başı itibariyle, eylemler tekrar başladı. 11 Eylül 1973’de General Augusto Pinochet’in gerçekleştirdiği darbenin 43’ncü yıl dönümünde sokağa çıkan halk polisle çatıştı.
18 Ekim’de, yani isyanın birinci yıl dönümünde Santiago Meydanı’nda toplanan halka, bir süre sonra polis saldırdı. Polise karşı direnişe geçen eylemciler, şehirdeki San Francisco de Borja ve Iglesia de la Asunción kiliselerini ateşe verdi.
18 Ekim’de, yani isyanın birinci yıl dönümünde Santiago Meydanı’nda toplanan halka, bir süre sonra polis saldırdı. Polise karşı direnişe geçen eylemciler, şehirdeki San Francisco de Borja ve Iglesia de la Asunción kiliselerini ateşe verdi.#Chile https://t.co/SmgGI1EsMs pic.twitter.com/oAEl852Kah
— Meydan Gazetesi (@meydangazetesi) October 20, 2020