Mısır’da Kahire’nin güneyindeki efsanevi kent firavun nekropolü Sakkara’da 100’ün üstünde mumya bulundu. Ayrıca 40 yaldızlı heykel keşfedildi. 2500 yıldan daha eski olan ve gömülen renkli, mühürlü lahitler, heykeller Sakkara’nın ünlü Zoser’in Basamaklı Piramiti’nin önünde sergilendi.
Arkeologlar iyi korunmuş ve sarılmış bir mumya tabutunu açarak sergiledi. Ayrıca antik mumya tabutlarının içini röntgenle görüntüleyerek, içindeki vücudun nasıl iyi korunduğunu inceledi.
Turizm ve Eski Eserler Bakanı Khaled el-Anany yaptığı haber konferansında, keşfedilen nesnelerin M.Ö 320 – MS.30 yıllarında Mısır’ı yöneten Ptolemaios Hanedanlığı ve geç dönemde M.Ö. 664-332 yıllarına ait olduğu söyleniyor. Bakan Khaled el-Anany bulunan eserlerin Giza Piramiti’nin yanında bulunan Büyük Mısır Müzesi dahil olmak üzer üç Kahire müzesine taşınabileceğini söyledi. Ayrıca bu yılın sonlarında Sakkara nekropolünde diğer bir keşfi daha duyuracaklarını belirtti. Bu keşif Mısır’daki ünlü nekropolde yapılan keşif dizilerinden biridir.
Eylül’den beri, Sakkara’da en azından 140 mühürlü lahit(sarkofaj) ortaya çıkarıldı. Bu lahitlerin büyük kısmında mumya var. Mısırlı arkeologlar tabutlarla dolu, iyi yaldızlanmış, boyanmış ve dekore edilmiş diğer bir yer daha buldular, diyor Eski Eserler Yüksek Kurulu Genel Sekreteri Mustafa Waziri. Sakkara bölgesi, Mısır’ın ünlü Giza Piramitlerinin yanı sıra Abu Sir, Dahshur ve Abu Ruwaysh’teki daha küçük piramitleri içeren eski başkenti Memfis’teki nekropolün bir parçasıdır . Memfis’in kalıntıları, 1970’lerde UNESCO Dünya Mirası alanı ilan edildi.
Kaynak: Gerçek Bilim