Taşın üzerindeki yazıtta Maria adındaki kadının 9 Şubat’ta öldüğü ifade ediliyor.
İsrail’de yer alan Necef Çölü’ndeki bir milli parkta MS 6. veya 7. yüzyılda yaşamış Hıristiyan bir kadının mezar taşı keşfedildi. Antik mezar taşının keşfi, bir park işçisinin taşı tesadüfen bulmasıyla mümkün oldu.
Nitzana Milli Parkı’nda bulunan taşa kazınmış Yunanca yazılar uzmanların dikkatini çekiyor. Yazıtta Maria adındaki kadının 9 Şubat’ta öldüğü ifade ediliyor.
Parklar ve Doğa Kurumu çalışanının, parkın patikalarından birinde şans eseri keşfettiği taşın üzerindeki yazıları, İbrani Üniversitesi’nden Leah Di Segni deşifre etti.
Di Segni’ye göre yaklaşık bin 400 yıl önce yapıldığı düşünülen taş, “tertemiz bir hayat yaşayan Kutsal Maria’nın” 9 Şubat’ta öldüğünü bildiriyor.
İsrail Eski Eserler Kurumu’ndan Tali Erickson-Gini, “Nitzana; Bizans ve Erken İslamiyet dönemleri arasındaki geçiş araştırmalarında kilit bir yer” dedi.
“M.S. 5. ve 6. yüzyıllarda Nitzana, civardaki köyler ve yerleşim yerleri için bir merkez görevi gördü. Askeri bir kalenin yanı sıra kiliseleri, bir manastırı ve Santa Katarina’ya (Sina Dağı eteklerindeki Azize Katerina Manastırı) seyahat eden Hıristiyan hacılara hizmet veren bir istasyonu vardı. “
Nitzana’nın M.Ö. üçüncü yüzyıla kadar önemli bir ticaret yolu durağı olarak kurulduğunu söyleyen Erickson-Gini, M.S. 10. yüzyılda alanın terk edildiğini sözlerine ekledi.
Eski Eserler Kurumu’ndan arkeolog Pablo Betzer de “Necef’teki diğer antik kentlerin aksine, Nitzana çevresindeki mezarlık alanlarına dair çok az şey biliniyor” dedi ve ekledi:
Bunun gibi bir yazıtın bulunması, mezarlık sınırlarını daha da netleştirmemizi ve böylece yerleşim yerinin henüz kesinleşmemiş olan sınırlarının yeniden çizilmesini sağlayabilir.
Kaynak: Independent Türkçe