Reuters haber ajansı, yaşadığımız coğrafyadaki ekonomik krizi değerlendiren bir analiz yazısı yayınladı. Analizde, Türkiye’de gıda alışverişinin “ağır bir yüke dönüştüğü” belirtilirken, artan maliyetlerin etiketlere yansıması nedeniyle “market torbalarının hafiflemeye, faturaların ise ağırlaşmaya başladığı” görüşlerine yer verildi.
Reuters analizinde, dünyada sıfıra yakın enflasyon ve Korona Krizi’nin ekonomik etkilerine karşın, yüzde 15 ile yıllık tüketici fiyatlarındaki en büyük artışlardan birinin Arjantin’den sonra Türkiye’de görüldüğü belirtiliyor. Analizde, ekonomistlerin devlet iktidarının faiz politikaları sonucu artan döviz kurları nedeniyle gıda ithalatında 9 milyar dolarlık artış maliyetine dikkat çeken tespitleri yer alıyor.
Analiz yazısında artan gıda fiyatları, anne ve babaların indirimli bebe bisküvilerine geçtiği, yumurta fiyatlarının bir yılda neredeyse ikiye katlandığı ve dizlerinin üzerine çöküp, bir kadına yüzük yerine, sıvı yağla evlenme teklif eden bir erkeğin fotoğrafının Twitter’da dolaştığı şeklindeki tespitlerle örneklendiriliyor.
“Capital Intelligence Ratings” analisti Yesenn El Radhi’nin görüşlerine yer verilen yazıda, Radhi’nin Türkiye ekonomisine dair, “…artan borçlanma maliyetiyle birlikte, acı veren bir stagflasyona (ekonomik durgunlukla birlikte yaşanan yüksek enflasyon) batmış halde.” ifadeleri dikkat çekiyor.
Yazıda ayrıca Metropoll araştırma şirketinin anketine göre yüzde 80’lik bir oranın resmi enflasyon oranına inanmadığı vurgulanıyor ve Derin Yoksulluk Ağı’nın İstanbul’daki bir araştırmasına katılanların yarıdan fazlasının belediyenin gıda yardımlarına bağımlı olduklarını söyledikleri aktarılıyor.