Boğaziçi Direnişi | ABD, AB ve BM’den Ankara’ya Kınama

Boğaziçi Direnişi eylemlerine yapılan polis saldırıları ve gözaltına alınanlara yapılan fiziksel ve psikolojik işkencelere yönelik tepkiler devam ediyor. ABD, Avrupa Birliği ve BM, Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine, direnişe destek eylemlerine katılanlara yönelik baskılar ve LGBTİ+’ların hedef gösterilmesi nedeniyle Ankara’yı kınadı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price ile Avrupa Birliği ve BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nden yapılan açıklamalarda, LGBTİ+ bireylere yönelik nefret söylemlerine tepki gösterildi, devletin meşru toplanma özgürlüğü hakkını ihlal ettiği belirtildi ve tutsak öğrencilerin serbest bırakılması çağrısı yapıldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, öğrencilerin gözaltına alınmasından endişe duyduklarını belirterek “Cinsel azınlıklara karşı nefret söylemini şiddetle kınıyoruz” dedi.

Avrupa Birliği komisyon yetkilileri de “Avrupa Birliği, hukukun üstünlüğü, insan hakları ve yargı alanlarında Türkiye’de devam eden olumsuz gelişmeden ciddi şekilde endişe duymaktadır” ifadelerini kullandı.

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor da sosyal medya hesabından “Polis şiddeti, toplu gözaltılar, genelleşen terörizm suçlamaları ve LGBT’yi hedef haline getirmek… Yeni pozitif gündem ve reform iradesinin yansıması bu mu?” şeklinde bir paylaşım yaptı.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (BMCHR) de gözaltına alınan öğrencilerin serbest bırakılması ve polisin orantısız güç kullanımına son vermesi çağrısı yaptı. BMCHR, LGBTİ+ bireyleri hedef alan yetkililerin nefret söylemlerini de kınadı.