AP: “Gergerlioğlu Kararı, Acı Bir Doğruluk Kontrolü”

HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesine ilişkin AP Türkiye Raportörü Sánchez ve AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Lagodinsky, AKP’nin açıkladığı “İnsan Hakları Eylem Planı”na atıfta bulunarak kararı, ‘Eylemler sözlerden daha öne çıkar’ ifadeleriyle eleştirdi.

ánchez ve Lagodinsky’nin ortak açıklaması şöyle: “İnsan hakları savunucusu ve HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun 17 Mart 2021’de milletvekilliğinin ve dokunulmazlığının kaldırılması kararını ve ardından gelecek beklenen hapis cezasını şiddetle kınıyoruz. Bir sosyal medya paylaşımı nedeniyle mahkum edilmiş olması, parlamentodan atılması ve cezaevine girecek olması, insan haklarına yönelik ciddi bir ihlaldir ve Türkiye’nin parlamenter demokrasisine olan güveni daha da zayıflatan bir başka adımdır.

Gergerlioğlu’nun durumu; ülkedeki ifade özgürlüğünün vahim durumunun, herhangi bir eleştirel sesi susturmak için terörle mücadele yasalarının kötüye kullanılmasının ve çoğulculuğu ve siyaseti sınırlamak için HDP’ye uygulanan baskıların bir başka bariz örneğidir. Gergerlioğlu’nun Meclis’ten ihracı ve yaklaşmakta tutukluluğunun, Türkiye Cumhurbaşkanı’nın insan onuru, insan haklarını ve hukukun üstünlüğünü merkeze koyma sözü veren yeni bir İnsan Hakları Eylem Planını açıklamasından yalnızca iki hafta sonra gelmiş olması, acı bir ‘doğruluk kontrolü’ olmuştur.

Eylemler sözlerden daha öne çıkar ve bu örnekte, özellikle herhangi bir yasal reform vaadinden ve AB’ye yönelik iyi niyetlerle dolu konuşmalardan daha açık şekilde kendisini göstermektedir.

 AP Türkiye eski raportörü Kati Piri de, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesine sert tepki gösterdi.

Halen AP’de parlamenter olan Piri, sosyal medya hesabı Twitter’dan yaptığı paylaşımda “HDP milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ile dayanışma içindeyim! Parlamenter dokunulmazlığının kaldırılması, yasadışı, ahlâka aykırı ve korkakça bir eylemdi.” şeklinde sert ifadeler kullandı.