Zirve Öncesi AB Liderlerine Çağrı

25-26 Mart tarihlerinde düzenlenecek olan Avrupa Birliği (AB) devlet ve hükümet başkanları zirvesi öncesi, Türkiye-Almanya Kültür Forumu tarafından Berlin’deki Gorki Tiyatrosu’nda düzenlenen etkinlikte bir araya gelen çok sayıda siyasetçi ve insan hakları savunucusu, AB liderlerine Ankara’ya açık bir mesaj vermeleri için çağrıda bulundu.

Etkinlikte konuşan Alman siyasetçilerden Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Milletvekili Michael Brand, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir “yalan, tehdit, korkutma ve hapis” siyaseti yürüttüğünü belirtti. Brand, zirvede insan hakları, düşünce özgürlüğü, basın özgürlüğü ve yargı bağımsızlığının pazarlık konusu yapılamayacağına ilişkin açık bir mesaj verilmesi gerektiğini söyledi.

Yeşiller Parti Milletvekili Cem Özdemir de Alman hükümetine çağrıda bulunarak, Ankara’daki iktidar partilerinin yetkililerine ekonomik yaptırımlar uygulaması gerektiğini kaydetti. Özdemir ayrıca TC’nin Avrupa Konseyi’nden çıkarılması için de bir süreç başlatılabileceğini belirtti.

Etkinlikte söz alan bir başka isim olan gazeteci Can Dündar da, AB devlet ve hükümet başkanlarını Ankara’nın politikaları konusunda çifte standart uygulamakla suçlayarak, AB’nin Ankara ile göçmen politikasında işbirliği yaptığı için kendi ilkelerinden ödün verdiğinin altını çizdi.

Öte yandan, zirve öncesi AB liderlerine bir “uyarı da” iktidar cenahından geldi. Almanya Başbakanı Angela Merkel ile video konferans görüşmesi gerçekleştiren Erdoğan, AB Zirvesi’ne sunulacak raporun “olumlu ve yapıcı” olmasını beklediğini söyledi. Erdoğan’ın görüşmede, “Türkiye-AB ilişkilerinde diyaloğun ön plana çıkarılmasının olumlu yansımalarını hep birlikte gördüklerini, bu atmosferin oluşmasında Merkel’in şahsi katkısının önemli bir rol oynadığına inandığını” ifade ettiği belirtildi.