AB Liderler Zirvesi|”Ankara’yı Eleştirmeye (!) de, İşbirliğine de Devam”

Bugün başlayacak olan ve iki gün sürmesi öngörülen AB Liderler Zirvesi öncesi açıklanan taslak sonuç bildirisine göre Avrupalı liderler AKP-MHP blokunun insan hakları alanındaki “ağır gerilemeyi” eleştirmeye, diğer yandan da ilişkilerde işbirliği ve pozitif gündem için de kapıları aralamaya hazırlanıyor.

Zirve bildirisi taslağında, “gelişmelerden duyulan endişeye” vurgu yapıldığı belirtiliyor. Sonuç taslağında Ankara’nın Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetleri ve Kıbrıs sorununun çözümü konusunda “yapıcı tutum takındığı” ve bundan memnuniyet duyulduğu aktarılıyor. Ankara’nın yapıcı tutumunu sürdürmesi halinde “ortak çıkarların olduğu bazı alanlarda, AB’nin işbirliğini geliştirmeye hazır olduğu”  ifade ediliyor.

Bu doğrultuda Gümrük Birliği modernizasyonu, üst düzey siyasi diyalog ve TC pasaportu taşıyanlara seyahat kolaylığı gibi alanlarda “kademeli, orantılı ve geri alınabilir” adımlar atılabileceği vurgulanıyor.Taslak bildiride Ankara’nın “yapıcı tutumunun” sekteye uğraması, Ankara’nın yeniden gerilimi tırmandıracak provokasyonlara girişmesi halinde ise yaptırım seçeceğinin masada olacağı belirtiliyor. Bildiride ayrıca Erdoğan’a, Libya ve Suriye’de ihtilafların çözümüne yapıcı katkı sunması çağrısının da yer aldığı aktarılıyor.

AB diplomatik kaynakları asıl somut adımlara dair kararların Haziran ayındaki zirvede alınabileceği belirtirken, önce Erdoğan’ın atacağı adımların görülmek istendiğine, bunun için zamana ihtiyaç duyulduğuna ancak nihai kararın bugün AB’li liderler tarafından alınacağını ifade ediyorlar.

Göçmenler başlığında ise 2016’da imzalanan anlaşmanın güncelleneceği ve Ankara’ya bunun için verilen mali yardımların sürdürüleceği belirtiliyor.

Öte yandan, Zirve önce ABD ve AB arasında dış işleri bakanları düzeyinde bir “ön görüşme” gerçekleştirildi. Brüksel’de bir araya gelen AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Borrell ile ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Çin konusunda ikili diyalog sürecini başlatmayı, Rusya’nın artan meydan okumalarına karşı da işbirliğini artırmayı kararlaştırdı. Görüşmede Ankara ile ilişkilerin de ele alındığı belirtiliyor.