DSÖ’den yapılan açıklamada, Avrupa’daki aşılama çalışmalarının yavaş olması eleştirildi.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, dünya genelindeki yeni tip koronavirüs ve aşılama çalışmalarıyla ilgili konuştu.
Avrupa ülkelerinde,aşı kampanyalarındaki yavaşlığı olduğunu belirten Ghebreyesus, vaka sayısının altı haftadır artışta olduğunu vurgulayarak, “Aşılama hızında ülkeler arasında uçurumlar bulunması kabul edilemez” dedi.
Birleşmiş Milletler kurumu sadece geçen hafta Avrupa bölgesinde hastalığın bulaştığı kişi sayısının bir buçuk milyonu aştığının altını çizdi.
“Kabul edilemeyecek kadar yavaş”
DSÖ Avrupa Bölgesi Başkanı Dr. Hans Kluge de aşıların salgından kurtulmanın “en iyi yolu” olduğunun altını çizerek, “Aşılar aynı zamanda enfeksiyonu önlemede de oldukça etkili oluyor. Ancak, bu aşıların piyasaya sürülmesi kabul edilemeyecek kadar yavaş” diyerek aşı kampanyalarındaki hantallığa vurgu yaptı.
Bölgede ilk olarak 5 Aralık’ta Rusya’da başlayan aşı kampanyası boyunca bugüne kadar toplam 152 milyon doz aşı yapıldı. Bu sayı dünyadaki 596 milyon aşının neredeyse çeyreğine tekabül ediyor.
Fakat nüfusu üç kat daha az olan Amerika Birleşik Devletleri’nde de 150 milyon doz aşı yapılmış durumda. ABD ayrıca aşılama hızında Avrupa bölgesinden üç kat daha hızlı ilerliyor.
Aşılama verileri bölgedeki ülkelerin hızları konusundaki büyük farkları gözler önüne seriyor.
Dünyada aşı kampanyasını en hızlı yürüten İsrail nüfusunun yüzde 60’ını aşılamayı başardı. Ayrıca Bişrleşik Krallık da yüzde 45 oranına ulaştı. Bu oran nüfusunun sadece yüzde 29’unu aşılamayı başaran ABD’nin oldukça üzerinde. Fakat sorunun kaynağı bölgenin en önemli ülkeleri Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya’da aşılamanın çok yavaş seyretmesi.
Bu dört ülke toplam nüfuslarının sadece yüzde 12’sini bugüne kadar aşılayabilmiş durumda.
Kaynak: Independent Türkçe