Bilim insanları Dünya dışındaki kayalık gezegenlerin atmosferlerini tanıyabilmek için göktaşlarını fırında pişirdi ve bunlardan salınan gazları inceledi.
ABD’nin Santa Cruz şehrinde bulunan Kaliforniya Üniversitesi’nden araştırmacılar, farklı zamanlarda dünyanın farklı bölgelerine düşen üç meteoritten örnekler aldı.
Göktaşları 1969’da Avustralya’ya düşen Murchison, 2013’te Batı Sahra’da bulunan Jbilet Wilselwan ve 2019’da Kosta Rika’ya düşen Aguas Zarcas isimli meteoritlerdi.
Güçlü bir fırında bin 200 santigrat derecede ısıtılan örneklerdeki minerallerden salınan gazların analizi araştırmacıların numunelerin bileşimini belirlemesini sağladı.
Araştırmanın yazarlarından, astrofizik öğrencisi Maggie Thompson, “Yeni teleskoplar ve gelişkin cihazlarla ötegezegenlerin atmosferlerini gözlemlemeye başladığımızda bu bilgiler işimize yaracak” diye konuştu.
Araştırmada kullanılan üç göktaşı CM-tipi karbonlu kondritler olarak sınıflandırıldı. Zira bunlar, Güneş’i ve Güneş Sistemi’ndeki gezegenleri oluşturan malzemelerden oluşuyordu.
Thompson, “Bu göktaşları, Güneş Sistemi’ndeki gezegenleri oluşturan yapı taşlarından arta kalan malzemeler” dedi ve ekledi: “Kondritler eriyecek kadar ısınmadıkları için diğer göktaşı türlerinden farklıdır. Bu nedenle bize Güneş Sistemi’nin oluşumuna dair bilgi verebilecek ilk bileşenlerden bazılarını tutuyorlar.“
Araştırmacılar, “pişirme” işlemi sırasında göktaşlarından gelen ana gazın su buharı olduğunu gördü. Ancak önemli miktarda karbonmonoksit ve karbondioksit, daha az miktarda hidrojen ve hidrojen sülfür gazları da ortaya çıktı.
15 Nisan’da hakemli bilimsel dergi Nature Astronomy’de yayımlanan araştırmanın diğer yazarı, Doç. Dr. Myriam Telus, “Bir gezegenin atmosferinin şekillendiği erken süreci laboratuvarda simüle etmeye çalışıyoruz” dedi ve ekledi: “Diğer yıldızların etrafında dönen ötegezegenleri tanımak için Güneş Sistemi’ndeki göktaşlarını kullanmak, uzaktan bakınca anlamsız görünebilir. Ancak diğer yıldızlarla ilgili araştırmalar, bu tür malzemelerin diğer yıldızlarda çok yaygın olduğunu gösteriyor.”
Kaynak: Independent Türkçe