ABD Dışişleri Bakanlığı: “Ermeni Soykırımı’nı Tanıyacağız”

ABD Dışişleri Bakanlığı, Beyaz Ev’in 106. yıl dönümünde yarın Ermeni Soykırımı’nı tanıdıklarını açıklayacaklarını duyurdu. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Vekili Jalina Porter düzenlediği basın toplantısında, “Ermeni soykırımı ile ilgili olarak, yarın için bir açıklama bekleyebilirsiniz”  diye konuştu.

ABD Başkanı Joe Biden, geçen yıl başkan adayı iken yaptığı konuşmada 1915’i soykırım olarak tanımlamış ve başkan seçilmesi halinde bu yöndeki bir Kongre tasarısına destek vereceğini  belirtmişti. ABD Kongresi’nin hem Cumhuriyetçi, hem de Demokrat üyelerinden Biden’a, Ermeni Soykırımı’nı tanıması yönünde telkinler olduğu belirtiliyor.

Diğer taraftan, bugün gerçekleşen Biden-Erdoğan görüşmesine dair Bloomberg News, Beyaz Ev kaynaklarına dayandırdığı haberinde, “Biden bugünkü konuşmada Erdoğan’a, Osmanlı İmparatorluğu güçlerinin 20’inci yüzyılın başında Ermenileri katletmesini soykırım olarak tanımayı planladığını söyledi” bilgisini verdi.

AFP de Beyaz Ev’in, Biden’ın “Türkiye’nin itirazlarını bir kenara atıp Ermeni soykırımını tanımaya hazırlandığı” yönünde haber geçti.

Aralık 2019’da ABD Kongresi’nin üst kanadı olan Senato, Ermeni Soykırımı’nı tanıyan yasa tasarısını onaylamıştı. Kongre’nin altı kanadı olan Temsilciler Meclisi de aynı yönde bir karar almış ve 1915’i “soykırım” olarak tanımıştı.

Ancak şimdiye dek Ronald Reagan hariç hiçbir ABD Başkanı  “Ermeni Soykırımı” ifadesini kullanmamış, Soykırım’ın yıl dönümü olan 24 Nisan tarihlerinde yayınladıkları mesajlarda ABD başkanları Ermenice “büyük felaket” anlamına gelen “Meds Yeghern” ifadelerine yer vermişti.