Güney Afrika’nın eski cumhurbaşkanı Jacob Zuma’nın 7 Temmuz’da 15 aylık hapis cezasını çekmek için teslim olmasının ardından, ülkede artan yolsuzluk ve yoksulluğa karşı halk sokağa çıktı. Eylemlere yapılan saldırılarda en az 72 kişi yaşamını yitirdi.
2009 ile 2018 yılları arasında Güney Afrika Cumhurbaşkanlığı yapan Jacob Zuma’nın, koltukta kaldığı 9 sene boyunca yaptığı yolsuzluklar için mahkemede ifade vermeyi reddetmesi ve “mahkemeye itaatsizlik” suçlamasıyla kendisine verilen 15 aylık hapis cezası için teslim olmasının ardından Güney Afrika’da artan yolsuzluk ve yoksulluğa karşı halk sokağa çıktı.
Özellikle Zuma destekçilerinin yoğun yer aldığı KwaZulu-Natal ile birlikte Güney Afrika’nın pek çok bölgesinde eylemler gerçekleştiriliyor.
Güney Afrika’da faaliyet gösteren Abahlali baseMjondolo (Gecekondulular) hareketi, yıllar süren yoksulluğa ve eylemlere dair bir bildiri yayınladı.
“Gerçekleşen eylemlerin hiçbiri Zuma ile ilgili değil. Yoksulluk ve açlık Zuma’nın adamlarının pimini çektiği bir bombaydı ve patladı. Marketlerden yemek ve gereç alan halk, açlıktan öldüklerini ve Zuma ile ilgilenmediklerini ve onun için hiçbir şey yapmayacaklarını haykırıyorlar. Göçmenler dahil, Güney Afrika’da yaşayan herkes öncelikli olarak marketlerden yemek kamulaştırıyor. Mesele en başından beri açlık ve yoksulluk.”