Ekoloji mücadelesinin “Truva Atı” oluşumlarından TEMA Vakfı, orman yangınlarının etkisini artırması ile birlikte “fidan bağışı kampanyası” başlatmıştı. Birçok ekolojik talan projesinin perde arkasında yer alan vakıf, 5’li çete olarak adlandırılan şirketlerden biri olan Cengiz Holding’in 500 bin liralık bağışını, ” çevreye zarar verdiği gerekçesiyle” reddetti. Konu ile ilgili TEMA Vakfı’ndan yapılan açıklamada, söz konusu kapmpanyaya bağış kabul edilirken şirketlerin doğaya yaptığı etkinin de dikkate alındığı iddia edildi.
TEMA Vakfı Kurucuları arasında Cem Boyner, Aydın Doğan, Faruk Eczacıbaşı, Rahmi Koç, Halis Komili, Osman Kavala, Mustafa Balbay, Sabri Ülker, Fikret Evyap, Hüseyin Özdilek, Asım Kocabıyık, Nihat Gökyiğit, Orhan Yavuz gibi birçok büyük holding ve HES projesinin sahibi bulunuyor. “HES’lere değil, yanlış yapılan HES’lere karşı olduğunu” açıkça belirten ve söz konusu projeleri enerji projeleri olarak ele alan TEMA Vakfı 2009 Eylül’ünde yaptığı açıklamada; kalkınma, dışa bağımlılık ve enerji ihtiyacı gibi gerekçelerle meşrulaştırmaya çalıştığı hidroelektrik santrallerin yapımıyla ilgili önerdiği kural ve kısıtlamalarla adeta “işi bilen büyük müteahhitleri” işaret ediyordu.
TEMA mütevelli heyeti ve yönetim kurulunda çeşitli dönemlerde, birçok şirketin ve sayısız proje ve yatırımlarının sahibi patronlar yer almıştı. Örneğin Asım Kocabıyık’ın Borusan Holding’i halkın tüm tepkilerine rağmen Aksu Vadisi’nde ve Orhan Yavuz’un sahibi olduğu Orya Enerji de Loç Vadisi’ndeki Cide HES projesini yürüten “çevreci” patronlar arasındaydı. TEMA Vakfı temsilcileri, çeşitli beyanatlarında Karadeniz Sahil Yolu, Nükleer Enerji projeleri ve HES’leri destekleyici açıklamalarda bulunmuşlardı.